Om verkoeling te vinden, zoeken mensen niet alleen het water maar ook gewoon de zeebries op, zoals hier op een klif in het zuiden van het eiland.
Volledig scherm
PREMIUM
Om verkoeling te vinden, zoeken mensen niet alleen het water maar ook gewoon de zeebries op, zoals hier op een klif in het zuiden van het eiland. © AP

48,8 graden in Sicilië: “Als 20 haardrogers voor je deur”

Sicilië heeft het Europese hitterecord verbroken. Met - hou u vast - 48,8 graden in de provincie Siracusa is het record van 10 juli 1977 gesneuveld, toen in Athene 48 graden werd gemeten. "Hoe dat voelt? Alsof er twintig haardrogers voor je deur staan. Het beneemt je de adem", zegt Vlaming Tom Van Compernolle, die een B&B runt op Sicilië.

8 reacties

  • Marco Maerten

    3 jaar geleden
    Bart Vansteenkiste,u kent blijkbaar het verschil niet tussen weer en klimaat. Wanneer weersituaties zoals meer warmte dan kouderecords zich voordoen in orde per 30 jaar,is dit OPWARMING. En dat laat zich nu vooral sinds de jaren '90 duidelijk voelen.
  • bart vansteenkiste

    3 jaar geleden
    de opwarming van de aarde zeggen ze , U weet juist niets , deze week komt de regen in belgie en voor een lange tijd nu . we hadden in 2018,19 en zelf 20 warme zomers , maar 2020 was al minder en 2021 zit heel op zijn gat , wacht tot 2022 en binnen kort vriest de noorpool weer toe , wat ga je dan zeggen aan wat het ligt !! denkt u dat deze die de sterren bij naam kent niet mee kijkt !! alles zal zich weer herstellen en daar is het nu mee bezig , niets gaat op 123. zomer in 2022 zal niets worden.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Temperaturen mag je niet meten in de zon. Dan verwarmt het materiaal van de meter. Zoals ook het dashboard of de carrosserie van je wagen gloeiend heet kan worden. Als men spreekt over 48 graden dan is het gemeten in de schaduw. Verder maakt de luchtvochtigheid een enorm verschil. 48 graden is niet hetzelfde in een droog woestijnklimaat als in een vochtig tropisch klimaat.
  • Stephen Vandamme

    3 jaar geleden
    hoezo was er in 1977 ook al een klimaatcrisis dan?
  • Franciscus Willy Nuyts

    3 jaar geleden
    Heb hier al jaren 48°C gemeten aan de wasdraad in de zon.Niks nieuws dus.Alleen maar geleuter.Komende winter dagen van -20°C !