Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Topman Samsung voorwaardelijk vrij in Zuid-Korea: "Het spijt me echt, ik zal hard werken"

In Zuid-Korea is Lee Jae-yong voorwaardelijk vrijgelaten, de feitelijke topman van technologiebedrijf Samsung. Lee Jae-yong was veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar wegens omkoping en verduistering, in een zaak die ook tot het ontslag en de veroordeling van de voormalige Zuid-Koreaanse presidente Park Guen-hye leidde.

Lee Jae-yong werd in januari in beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar wegens omkoping en verduistering. De topman van Samsung werd ervan beschuldigd miljoenen dollars te hebben betaald aan twee non-profitorganisaties in ruil voor politieke steun aan de toenmalige presidente Park Guen-hye. Zij steunde op haar beurt een omstreden fusie bij Samsung waardoor Lee Jae-yong de absolute topman binnen het bedrijf kon worden.

Park Guen-hye moest in 2017 aftreden en werd tot een lange gevangenisstraf veroordeeld. Als ze die volledig uitzit, komt ze pas vrij in 2039. Lee Jae-yong is nu voorwaardelijk vrijgelaten omdat hij meer dan de helft van zijn straf heeft uitgezeten. Hij zat al eens een jaar in de cel voor hij in beroep veroordeeld werd.

Ik heb veel mensen te veel last bezorgd, het spijt me echt, ik zal hard werken

Lee Jae-yong, topman Samsung

Maar ook de economische crisis door de coronapandemie heeft een rol gespeeld bij de beslissing van het ministerie van Justitie om hem voorwaardelijk vrij te laten. Samsung is enorm belangrijk voor de Zuid-Koreaanse export en is een wereldspeler in de productie van computerchips, waar veel vraag naar is.

Lee Jae-yong, de kleinzoon van de oprichter van Samsung, is sinds 2014 de feitelijke topman van het bedrijf, na de dood van zijn vader in oktober. Hij heeft een fortuin van bijna 10 miljard euro.

Bij het buitengaan van de gevangenis uitte hij zijn spijt voor zijn misdaden. "Ik heb mensen te veel last bezorgd. Het spijt me echt. Ik luister naar de bezorgdheden, de kritiek en de hoge verwachtingen voor mij. Ik zal hard werken."

Door zijn veroordeling mag Lee Jae-yong in principe pas over 5 jaar terugkeren naar zijn job, maar verwacht wordt dat het ministerie van Justitie hem een uitzondering zal toestaan. Hij moet ook goedkeuring van de overheid krijgen om naar het buitenland te reizen.

Meest gelezen