Direct naar artikelinhoud
NieuwsKust

Tiener verdrinkt bij zwempartij in Oostende: ‘Alles gedaan om die jongen te vinden’

Er werd urenlang gezocht naar de jongen. Uiteindelijk spoelde zijn lichaam aan toen het laagwater intrad.Beeld Henk Deleu

Gisteren liet een 17-jarige Brusselse jongen zich verrassen in zee in Oostende tijdens het zwemmen met vrienden. Na een urenlange zoektocht werd zijn lichaam aan de waterlijn gevonden.

De jongen nam gisterenmiddag samen met zijn vrienden, een groepje van een zevental tieners, de trein naar Oostende. Net als vele andere toeristen gingen ze zwemmen, onder het toeziend oog van de strandredders in de bewaakte zone tussen de Westelijke Strekdam en het Casino Kursaal.

Rond 15.30 uur zagen zijn vrienden hem plots niet meer in het water. Ze begonnen zelf te zoeken, tevergeefs, en lichtten dan de strandredders in. Alle zwemmers moesten meteen uit het water. Maar de zoekacties van de strandredders bleven zonder resultaat. Na drie kwartier werd opgeschaald, met inzet van de helikopter, reddingsboten, brandweer, scheepvaartpolitie en kustwacht.

Intussen waren de vrienden verzameld op de zeedijk, bij de commandopost van de hulpdiensten. Was het mogelijk dat hun kameraad ergens in een tearoom zat of al de trein naar huis had genomen? “Onmogelijk”, reageerde een van hen. “We zaten in het water toen hij plots verdween. We hebben zijn portefeuille, kledij, rugzak en smartphone nog bij ons. Hij zit zeker nog in het water.”

Slachtofferhulp

De hulpdiensten wisten dat de overlevingskansen voor iemand die al twee uur vermist is in zee haast onbestaande zijn. De helikopter had iets gespot, maar dat verdween opnieuw onder water. Strandredders vormden een lijn en liepen hand in hand de waterlijn af. De zoekradius werd nog uitgebreid, omdat de stroming het lichaam mogelijk richting Bredene had doen afdrijven.

Enkele minuten voordat de zoekactie zou worden afgeblazen, toen het laagwater intrad rond 19.45 uur, spoelde het lichaam aan vlak bij de plek waar hij verdween. Een reanimatiepoging mocht niet baten.

“De vrienden worden opgevangen bij de politie door slachtofferhulp”, zei waarnemend burgemeester Kurt Claeys (Open Vld) kort erna. “Een drama is dit, een zwarte dag. Als je de inzet van alle hulpdiensten ziet – honderden mensen hebben meegewerkt – valt niemand iets te verwijten. Er is alles aan gedaan om de jongen te vinden.”

‘Altijd onvoorspelbaar’

Ook woensdag werden vlak bij de Westelijke Strekdam drie mensen uit zee gehaald door de strandredders. Ze kregen water binnen en werden naar het ziekenhuis overgebracht. “Iedereen weet dat de zee zich plots raar kan gedragen nabij een golfbreker, maar in dit geval zou ik geen oorzakelijk verband zoeken. De zee was niet wild en we weten niets over de zwemcapaciteiten van de jongen. De zee blijft de zee en is altijd onvoorspelbaar”, zei brandweerkapitein Dries Van der Veken. 

Ook voor de strandredders wordt psychologische bijstand voorzien, voegt burgemeester Claeys nog toe. “Velen zijn jobstudenten en hebben dit nog nooit meegemaakt.”