Audit Vlaanderen: Veerle Heeren heeft een deontologische fout gemaakt

Sint-Truiden -

Veerle Heeren, CD&V-burgemeester van Sint-Truiden, heeft een deontologische fout gemaakt. Dat zou volgens onze eerste informatie een van de conclusies zijn van Audit Vlaanderen.

Liliana Casagrande

Veel verrassingen zouden er in het forensische rapport van Audit Vlaanderen niet staan. Wat eerder al bekend is geraakt, wordt nu weliswaar in een forensische audit bevestigd. Audit Vlaanderen vindt dat Heeren een deontologische fout heeft gemaakt, maar houdt wel rekening met de chaotische omstandigheden bij de start van de vaccinatiecampagne en met het gebrek aan management.

Meerderheidspartijen Open Vld en N-VA eisen dat het rapport vandaag vrijdag nog aan alle gemeenteraadsleden wordt bezorgd, dus ook aan die van de oppositie. De Truiense administratie is nog aan het uitzoeken wat daar de modaliteiten voor zijn aangezien er ook persoonsgegevens in het rapport staan. Maar die uitleg pikt oppositiepartij Vooruit niet zomaar. “Alle gemeenteraadsleden hebben dezelfde rechten als gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans (CD&V)”, reageert fractieleider Gert Stas. “Als hij het volledige rapport heeft gekregen, dan heeft elk raadslid daar recht op. Dit is opnieuw een vertragingsmanoeuvre.”

Hasselt

Bert Stippelmans had donderdag al aan oppositiepartij Vooruit laten weten dat ze dat rapport wel zouden krijgen. Maar hij onderstreepte ook al meteen de geheimhoudingsplicht. Die geheimhouding wees op de plannen om dit dossier in een besloten vergadering af te handelen. Daar gingen Open Vld en N-VA niet mee akkoord, ook al omdat dit de indruk zou geven van een doofpotoperatie. De twee coalitiepartners kwamen vrijdagochtend met een fors persbericht waarin ze eisten dat de gemeenteraadsleden het rapport meteen kregen. Tegelijkertijd wilden ze dat ze de gemeenteraad “voor zover het decreet het toelaat” openbaar verloopt.

Volgens professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent) is er ook geen enkele wet die zegt dat forensische onderzoeken per definitie achter gesloten deuren besproken moeten worden. Het debat over het forensisch onderzoek dat Audit Vlaanderen in 2017 in Hasselt uitvoerde, is bijvoorbeeld ook grotendeels openbaar gevoerd. Dat rapport is indertijd ook aan de Hasseltse gemeenteraadsleden bezorgd. De meerderheid heeft er zelfs een persconferentie over gehouden.

CD&V

Donderdag ging Stippelmans niet in op onze vraag of dit rapport in een open of gesloten zitting zou worden behandeld. Vrijdag publiceerde CD&V Sint-Truiden een standpunt waarin de partij zegt dat als er een tweederdemeerderheid is om de conclusies van dat rapport openbaar te bespreken, ze dat voorstel zal steunen. Verder is CD&V-Sint-Truiden voor “100 procent openheid en transparantie” en zegt de partij dat de gemeenteraadsleden het rapport “ruim op tijd” zullen ontvangen. Dat is dus niet helemaal hetzelfde als de “vandaag” die N-VA en Open Vld eist.

Het is duidelijk dat er achter de schermen flink geruzied is. Dat de coalitiepartners niet samen communiceren, is opmerkelijk

. .

Wat er vrijdagochtend allemaal achter de schermen is gebeurd, wordt voorlopig binnenskamers gehouden. Maar het is wel duidelijk dat er flink geruzied is. Dat de drie coalitiepartners niet samen communiceren over toch wel hetzelfde dossier, is opmerkelijk. Vooral N-VA zou niet opgezet zijn met de trage communicatie van CD&V. Coalitiepartners Open Vld en N-VA willen niet delen in de klappen, maar tegelijkertijd hebben ze ook geen zin om de coalitie op te blazen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer