©  afp

Taliban aan de poorten van Kaboel, Amerikaanse ambassade krijgt opdracht om alle gevoelige documenten te vernietigen

De taliban blijven ijzingwekkend snel oprukken in Afghanistan. Zaterdag zouden op nauwelijks 50 km van de hoofdstad Kaboel zijn. De Amerikaanse ambassade heeft vrijdag haar personeel de opdracht gegeven om vertrouwelijke documenten en andere Amerikaanse symbolen te vernietigen. Daarmee wil het verhinderen dat die zaken door de taliban als propagandamiddel worden ingezet. Dat blijkt uit een interne memo die het Franse persagentschap AFP kon inkijken.

blg
Bron: BELGA

In nauwelijks een week tijd hebben de taliban de controle verworven over bijna het hele noorden, het westen en het zuiden van Afghanistan. Zaterdag vonden hevige gevechten plaats rond Mazar-e-Sjarif, hoofdstad van de provincie Balkh, waar het Afghaanse leger nieuwe luchtaanvallen uitvoerde. De belangrijke commerciële slagader is de enige grote stad in het noorden van het land die nog niet onder controle is van de opstandelingen. Behalve Kaboel en Mazar-e-Sjarif zijn Jalalabad (oosten), Gardez en Khost (zuidoosten) de enige grote steden waar het Afghaanse leger nog de plak zwaait. Maar gegeven het feit dat ze op grondgebied liggen gedomineerd door de etnie Pasjtoen, waar de taliban hun wortels liggen, is de verwachting dat die steden niet lang zullen weerstaan.

Nog volgens drie lokale politici zaterdag de val van Sharana gemeld, hoofdstad van de oostelijke provincie Paktika. De radicaalislamitische taliban konden de stad zonder slag of stoot innemen. Invloedrijke ouderen uit de provincie zouden hebben bemiddeld tussen de opstandelingen en de autoriteiten om “bloedvergieten” te vermijden.

LEES OOK: Antwerpse Afghanen vrezen voor familie en vrienden in hun thuisland door opmars taliban: “Ze dringen hun huizen binnen”

 ©  AFP

Paniek in Kaboel

De bewoners daar en de tienduizenden Afghanen die gevlucht zijn en in de hoofdstad een onderkomen hebben gezocht, houden de adem in. Ook in internationale en diplomatieke kringen is de zenuwachtigheid tastbaar. In een memo die AFP kon inkijken legt een verantwoordelijke van de Amerikaanse ambassade uit waar de verbrandingsoven en andere apparatuur voor de vernietiging van documenten zich bevinden. Ze zijn als de dood dat vertrouwelijke documenten in handen komen van de taliban. “Denk ook aan artikels die het ambassadelogo of het logo van het ministerie dragen, Amerikaanse vlaggen en andere zaken die gebruikt kunnen worden als propagandamiddel”, preciseert de memo.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het louter om een normale procedure wanneer de diplomatieke aanwezigheid in een land wordt afgebouwd.

President Joe Biden besliste donderdag om 3.000 militairen naar de luchthaven van Kaboel te sturen om zo de evacuatie van het Amerikaanse ambassadepersoneel in goede banen te leiden. Er worden ook voorbereidingen getroffen om de ambassade naar de luchthaven te verplaatsen.

John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon, verzekerde vrijdag nog dat Kaboel niet het voorwerp vormt van een “imminente dreiging”.

President Ghani: “Raadplegingen” lopende om einde te maken aan oorlog

Intussen heeft de Afghaanse president Ghani tijdens een toespraak aangekondigd dat er “overleg” is om snel een politieke oplossing te vinden die tot “vrede en stabiliteit” moeten leiden. “Het opnieuw mobiliseren van onze veiligheidstroepen is onze prioriteit nummer 1”, klonk het nog.

Talibanstrijders in de veroverde stad Lashkar Gah. ©  epa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER