Hoeveel zwart geld gaat er om in ons land?
Volledig scherm
PREMIUM
Hoeveel zwart geld gaat er om in ons land? © ANP XTRA

Hoeveel zwart geld gaat er om in ons land? Waarom is het zo ingeburgerd? En hoeveel belastingen loopt vadertje staat mis?

De Belg en zijn zwart geld. Hoewel er het afgelopen half jaar 190 miljoen euro werd aangemeld voor regularisatie, blijft de hoeveelheid zwart geld in ons land enorm. De zogenaamde ‘schaduweconomie’ is in België goed voor een omzet van zo’n 55 miljard euro. Daarmee staat ons land in top vijf van West-Europese landen. Waarom is zwart geld zo ingeburgerd in België? Waar komt al dat geld vandaan? En hoeveel inkomsten loopt de staat mis?

170 reacties

  • Luc Devriese

    2 jaar geleden
    Als onze ministers er alles aan doen om zelf door allerlei constructies geen belastingen te moeten betalen waarom zouden de gewone mensen dan eerlijk moeten zijn en alles aangeven , we zitten trouwens met de hoogste belastingen van Europa en toch raken ze niet uit de bodemloze put , misschien moeten ze bij zichzelf beginnen
  • Jan Beirlandt

    2 jaar geleden
    Ludwin, en de eindverbruiker, dus de consument betaald uw belastingen en sociale bijdragen, want deze kosten worden doorgerekend zij betalen wel voor alles he. De aannemmer vraagt zijn prijs voor alles en alle btw wordt door de eindverbruiker betaald u recupereerd deze nog 'he, dus als eindverbruiker moet ik overal btw op betalen
  • LUDWIN DE LATHOUWER

    2 jaar geleden
    En weer is het de aannemer die het gedaan heeft. Maar die aannemer betaald wel 50% belastingen, 24% siciale bijdragen en met de schamele rest betaald hij op alles 21% btw, accijnzen op sigaretten en brandstof met daarboven voordelen alle aard op zijn eigen voertuig, dan nog even alle provincie en gemeentebelastingen. Zij die het eerlijk spelen zoals ik houden nog geen 23% van hun inkomen over. Vadertje staat gaat met 77% van wat ik verdien lopen. In Italie noemen ze dit maffiapraktijken.
  • Gerard Delvaux

    3 jaar geleden
    Ik zou de belastingen nog hoger maken, dan kom het zeker goed. Officieel uurloon is toch niet te betalen als gewone burger. Regering heeft nooit genoeg.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    De particulier die een zelfstandige een klus in het zwart laat klaren is niet van de slimste. In veel gevallen steekt die zelfstandige de BTW gewoon in zijn zak door toch dezelfde prijs aan te rekenen. Verder heb je helemaal geen garantie en verhaal meer als de klus slecht of onvolledig gedaan is. Dat hij in het zwart wil werken geeft al aan dat hij een sjoemelaar is. En daarna betaal je als loontrekkende meer belastingen om het tekort van de overheid te helpen dekken.