Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - Hoe Haïti door de ene na de andere ramp getroffen wordt

“Toch niet wéér Haïti, hé?” Dat was de teneur op sociale media toen gisteren de eerste alarmerende berichten binnenliepen dat het land opnieuw dooreengeschud werd door een zware aardbeving. Met een kracht van 7.2 was de aardbeving van gisteren nog zwaarder dan de catastrofale beving die in 2010 het leven kostte aan zo’n 220.000 Haïtianen. Maar het is niet louter toeval dat Haïti telkens zo zwaar geraakt wordt door natuurrampen.

2010

Haïti was tot gisteren nog altijd niet bekomen van de rampzalige aardbeving van 12 januari 2010. Het epicentrum van die beving lag toen amper 25 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Port-au-Prince, waar miljoenen mensen wonen. Met een kracht van 7.0 werd de beving van 2010 één van de zwaarste en dodelijkste aardbevingen uit de geschiedenis. 

De eerste beelden van de ramp toonden toen een ravage van ingestorte huizen, scholen, kantoren en ziekenhuizen. Huizen in de arme wijken van de hoofdstad worden vaak illegaal of slecht gebouwd en storten bij aardbevingen in als kaartenhuisjes. Na de beving van 2010 werd gevreesd voor 100.000 doden, maar de dodentol zou ruim dubbel zo hoog oplopen.

In deze reportage uit “Terzake” is te zien hoe enorm de ravage toen was:

Videospeler inladen...

Nadat anderhalf miljoen mensen door de verwoestende beving dakloos waren geworden en in slechte omstandigheden moesten overleven, brak er in het najaar van 2010 ook nog eens een cholera-epidemie uit in Haïti, die nog aan duizenden mensen het leven kostte. 

Alsof dat nog niet genoeg rampspoed was voor één jaar, werd Haïti op 5 november 2010 ook nog eens getroffen door de orkaan Thomas. Twee jaar later kostte een nieuwe orkaan, Sandy, het leven aan zeker 54 haïtianen in het westen van het land. Zo’n 200.000 mensen werden dakloos.

2016

Begin oktober 2016 kreeg Haïti weer een zware orkaan over zich heen, Matthew genoemd. Net als gisteren werd het zuidwesten van Haïti getroffen. Doordat het rampgebied heel moeilijk bereikbaar was, kwam de hulpverlening maar heel traag op gang.

In deze eerste beelden uit “Het journaal” van 8 oktober 2016 is te zien hoe hele dorpen verwoest zijn:

Videospeler inladen...

Aanvankelijk werd gevreesd dat er zo’n 1.600 mensen de orkaan niet overleefd hadden, maar het officiële dodental werd teruggebracht tot 546. Zo’n 35.000 mensen werden dakloos.

2021

Nadat Haïti in 2018 nog opgeschrikt werd door een aardbeving met een kracht van 5.9 en in 2020 de orkaan Laura 31 levens eiste, is 2021 weer een donker jaar voor het land.

Op 7 juli werd eerst president Jovenel Moïse doodgeschoten in zijn woning. Volgens de regering was een gewapend commando de woning van de president binnengedrongen en werd de man daarop doodgeschoten.

In deze reportage uit “Het journaal” van 7 juli vertelt een buurtbewoner wat hij die bewuste nacht hoorde:

Videospeler inladen...

Moïse had eerder dit jaar geweigerd om af te treden nadat zijn ambtstermijn verstreken was. Sindsdien woedt er een volksprotest in het armste land van Amerika. De man was in 2016 in erg chaotische en verdachte omstandigheden verkozen tot president. 

De moord op Moïse is tekenend voor de politieke instabiliteit in Haïti. Het werd in 1804 onafhankelijk na de enige echt geslaagde slavenopstand tegen de Franse kolonisator, kende sindsdien alleen maar dictatuur, corruptie en chaos, met armoede bij de brede bevolking tot gevolg. Hierdoor komt het land er na de verschillende natuurrampen nooit bovenop.

Terwijl het land na de dood van Moïse in chaos verkeert, kwam daar gisteren een nieuwe natuurramp bovenop: om 8.30 uur lokale tijd werd het westen van Haïti opnieuw opgeschrikt door een zware aardbeving. Met een kracht van 7.2 was die nog krachtiger dan de beving uit 2010. Het is nog onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen; het dodental loopt nog voortdurend op.

Bekijk hier het meeste recente verslag uit “Het journaal” over de aardbeving van gisteren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen