Umicore na nieuw incident: “Geen gevaar voor de buurt”

In de loodraffinaderij van Umicore in Hoboken is donderdag opnieuw een incident gebeurd, met een verhoogde stofuitstoot tot gevolg. “Maar de meetstations in de wijk Moretusburg hebben geen verhoogde stofwaarden gemeten”, klinkt het.

Jan STassijns

Twee weken geleden geraakte bekend dat na dakwerken aan de loodraffinaderij van Umicore, rond de jaarwisseling 2015-2016, een piek in de looduitstoot vastgesteld werd. Dat leidde tot verhoogde lood-in-bloedwaarden en grote gezondheidsrisico’s bij verscheidene kinderen in de wijk Moretusburg, vlak bij de raffinaderij. Bij de tweejarige Hannah werden zelfs waarden gemeten die zeven keer hoger waren dan de veilig geachte gezondheidsnorm.

Afgelopen donderdag vond er een nieuw incident plaats bij Umicore. Er heeft zich een schuim­reactie voorgedaan, als gevolg van een onevenwicht in de oven. De rook die is ontstaan, heeft voor een verhoogde stofuitstoot gezorgd. De operatoren hebben snel gereageerd, maar konden het incident niet voorkomen.

“Dit komt nog voor”

“Dit komt nog wel eens voor", zegt Marjolein Scheers, woordvoerder bij Umicore. “We zijn de oorzaak nu aan het onderzoeken, maar we hebben geen verhoging gezien van de stofwaarden in het meetstation in de wijk.”

Het Antwerpse stadsbestuur kreeg twee weken geleden nochtans harde garanties van Umicore dat incidenten met verhoogde uitstoot niet meer zouden gebeuren. Maar Marc Grynberg, CEO van Umicore, zegt nu dat “incidenten met looduitstoot in de loodraffinaderij in Hoboken niet volledig te vermijden zijn”. “We doen er wel alles aan om de uitstoot zo laag mogelijk en onder de norm te houden zodat er geen risico’s zijn voor onze mensen en de bewoners in de buurt als er zich een incident voordoet. Maar het is niet eenvoudig”, geeft Grynberg toe. “Als het gemakkelijk was, dan was het al opgelost.”

Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) wil duidelijkheid. “We zullen Umicore opnieuw uitnodigen om ons te overtuigen en klaarheid te geven over de maatregelen die het bedrijf zal nemen om de looduitstoot onder de gezondheidsnorm te houden. Het helpt niet om zo’n tegenstrijdige boodschappen de wereld in te sturen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER