Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

Gevluchte Afghaanse president: ‘Ik deed het om extra bloedvergieten te voorkomen’

De Afghaanse president Ashraf Ghani.Beeld Photo News

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft in een bericht op Facebook uitgelegd waarom hij weggevlucht is uit zijn land. ‘Ik deed het om extra bloedvergieten te voorkomen’, klinkt het.

“Vandaag kwam ik voor een bijzonder lastige keuze te staan. Ofwel bleef ik in het paleis en volgde er een confrontatie met de gewapende taliban, ofwel liet ik mijn geliefde land achter.”

Lees ook: Nu al meldingen van vrouwen die geëxecuteerd worden: ‘Er zal geen plaats meer zijn voor vrouwen’

“Indien ik gebleven was, zouden ontelbare patriotten de martelaarsdood gestorven zijn en zou de stad Kaboel vernietigd worden. De menselijke catastrofe zou dan niet meer te overzien geweest zijn. De taliban zijn erin geslaagd om mij te verdrijven, ik wilde vooral nog meer bloedvergieten voorkomen.”

‘Historische test’

“De taliban hebben het met zwaarden en wapens gehaald”, ging Ghani verder. “Nu is het hun verantwoordelijkheid om de eer, de rijkdom en de eigenwaarde van het volk te beschermen. Onze harten hebben ze alvast niet gewonnen.”

“De taliban staan nu voor een nieuwe historische test. Ofwel nemen ze het op voor Afghanistan, ofwel vinden ze andere plaatsen en netwerken belangrijker. Veel inwoners leven in angst en vrezen voor de toekomst. De taliban moeten nu iedereen zien te overtuigen, ook de vrouwen van Afghanistan. Ze moeten de harten van het volk veroveren. Stel een duidelijk plan op en kom ermee naar buiten. Ik zal mijn land op intellectueel vlak altijd blijven dienen.”