A601 op 3 augustus

Waals minister Tellier: "Eén jaar om afval van de overstromingen in Wallonië te behandelen"

Het zal een jaar duren om de 155.000 ton afval van de overstromingen in Wallonië op te ruimen. Dat heeft de Waalse minister van Milieu Céline Tellier (Ecolo) vanmorgen op Bel RTL gezegd. Het afval wordt tijdelijk opgeslagen op twee sites. "Het terrein in Wandre hopen we binnen twee maanden te ontruimen. Voor de A601 zal het veel langer duren", zei de minister. 

De hoeveelheid afval, zo'n 155.000 ton, komt overeen met wat alle Walen jaarlijks naar de recyclageparken brengen. De minister wil een "evenwichtige oplossing", met aandacht voor de inwoners en het milieu.

Er zal zo'n 20 tot 30 procent van het afval gerecycleerd en gesorteerd moeten worden. De rest wordt verbrand of gecontroleerd gestort. De storting wil Tellier tot een "strikt minimum" beperken. Omdat het zware gevolgen kan hebben voor het milieu. 

Daarnaast is volgens de ramingen zo'n 40.000 ton bodem en slib vervuild. Dat ligt aan de koolwaterstoffen van overstroomde en vernielde stookolietanks. 40.000 ton is volgens de minister "vrij veel". De vervuilde gronden zullen volgens haar "een specifieke behandeling ondergaan". Bovendien verzekert ze dat Wallonië zal tussenkomen voor de stalen, analyses en de kosten van bodemsanering. 

Minister Tellier wil ook duidelijkheid scheppen over de oorzaken en omstandigheden van de overstromingen via een speciale commissie. Ze wil dan vooral duidelijkheid over het beheer van dammen en stuwen. "Maar de belangrijkste oorzaken zijn de klimaatverandering en ruimtelijke ordening", aldus Tellier.

Meest gelezen