Verhoogde waakzaamheid in Antwerpen na machtsgreep taliban in Afghanistan

Antwerpen -

In de stad Antwerpen heerst een verhoogde waakzaamheid naar aanleiding van de machtsovername van de taliban in Afghanistan. “Onze voornaamste bezorgdheid is dat dit buitenlandse conflict niet naar Antwerpen geïmporteerd wordt”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Jan Stassijns

De machtsgreep van de extremistische rebellengroep taliban in Afghanistan heeft de internationale, politieke betrekkingen op scherp gezet. In het land zelf heerst er chaos nadat de taliban afgelopen weekend de hoofdstad Kaboel hebben ingenomen.

Maar ook in de stad Antwerpen worden de ontwikkelingen in het Midden-Oosten met argusogen gevolgd. De vrees is namelijk dat het conflict geïmporteerd wordt naar de Scheldestad. Op Twitter legde jihadexpert Peter Velle al de link tussen een moskee in Antwerpen-Noord met de extremistische groepering taliban.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We zijn op de hoogte van dat bericht en de Antwerpse politie volgt het”, zegt Johan Vermant. “Antwerpen kent een diverse Afghaanse gemeenschap, dus wij zijn op dit moment erg waakzaam. Het verheerlijken van de taliban is absoluut verwerpelijk en onze voornaamste bezorgdheid is dat dit buitenlandse conflict niet naar Antwerpen geïmporteerd wordt. De komende tijd zullen we daar dus lokaal alvast verhoogd op toezien.”

Federale actie

Behalve de verhoogde waakzaamheid in Antwerpen wil het stadsbestuur ook dat er vanuit de federale overheid actie wordt ondernomen. “We verwachten dat de federale regering een uitvoerige dreigingsanalyse laat opmaken door het OCAD (het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, red.). En dat ze snel alle federale maatregelen neemt die noodzakelijk en nuttig zijn om de veiligheid te waarborgen. De machtsgreep in Afghanistan door een terroristische organisatie zou ook in ons land een weerslag kunnen hebben.”

Bij de Antwerpse politie is men karig met commentaar en blijft het bij “we houden de situatie in het oog”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Afghanistan