Talibanstrijders, hier in Kaboel, veroverden Afghanistan in een mum van tijd.
Volledig scherm
PREMIUM
Talibanstrijders, hier in Kaboel, veroverden Afghanistan in een mum van tijd. © EPA

INTERVIEW. Belgische militair die op missie was in Afghanistan: “Duizenden militairen gesneuveld en het lijkt allemaal voor niets”

Ontgoocheling. Dát is wat Loïc (*) voelt nu de westerse troepen zich volledig terugtrekken uit Afghanistan. De dertiger was als Belgische militair in het totaal acht maanden aan de slag in de hoofdstad Kaboel. “Ik ken collega’s die hun huwelijk op de klippen zagen lopen terwijl ze op missie waren. Of de geboorte van hun kinderen hebben moeten missen. En voor wat eigenlijk?” Een analyse van de situatie tot nu toe.

88 reacties

  • Alain Mees

    3 jaar geleden
    @Katia Blancmont: Als militair heb je inderdaad een vergoeding. Die verdwijnt echter in het niets als je dat vergelijkt met onze EU functionarisen. Die werken geen 7 op 7. Het risico op de EU is dan ook hoog, een reactie in de krant is zowat het meest bedreigende. Bent u al beschoten, bespuwd en beschimpt geworden? Hoeveel dagen heeft u uw dierbaren al moeten missen? Hoeveel verjaardagen, eindejaren, ... was u er niet voor uw kinderen? Als soldaat heb je soms de keuze maar uw familie niet.
  • Franky Puystjens

    3 jaar geleden
    Hoezo "voor niets"...!??? De USA zijn er toch maar weer in geslaagd om, hun aloude business-model getrouw, honderden miljarden belastinggeld door te sluizen naar hun oorlogsindustrie, door een zoveelste agressieoorlog en bezetting van een weerloos land. En van de "steun" aan de "wederopbouw" van Afghanistan is daarenboven 80-90% teruggevloeid naar Amerikaanse bedrijven. Als slaafs NATO-hondje van de USA moet België dit toch eigenlijk als een groot succes beschouwen? Of niet misschien...???
  • Miek Maerien

    3 jaar geleden
    @ freddie cardoen wel een groot verschil : de Amish vechten, plegen geen aanslagen en dwingen anderen niet om amish te worden
  • rudi Dido

    3 jaar geleden
    Wat brengt het op die mensen naar hier te halen los het ginder op denk maar goed na want er zullen zich terroristen zich tussen dat volk mengen dan zitten ze hier ook weer om aanslagen te doen of zijn ze hier nog niet geleerd
  • piet goethals

    3 jaar geleden
    natuurlijk is het allemaal voor niets geweest. In 14-18 zijn er honderdduizenden gesneuveld voor een paar honderd meter weg en weer. En nog steeds niets bijgeleerd. En wat is het volgende?