Minister Frank Vandenbroucke wil dan toch vaccinplicht voor zorgpersoneel

 ©  EPA-EFE

Minister Frank Vandenbroucke wil het zorgpersoneel dan toch verplichten om zich te laten vaccineren. Enkel sensibiliseren bleek niet te volstaan om de vaccinatiegraad op te krikken. Waarschijnlijk zal het wel nog maanden duren eer de verplichting er effectief is.

Hannes Heynderickx en Sofie Geusens

Meer dan 80 procent van de volwassen Belgen is op dit moment volledig gevaccineerd. En toch is corona nog steeds niet voorbij. In Brussel lopen de besmettingscijfers zelfs weer hoog op, gevolgd door de ziekenhuisopnames. Doorn in het oog is daarbij dat in sommige Brusselse rusthuizen amper 50 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd is. Aangezien zij veel in contact komen met kwetsbare mensen, zijn ze mogelijk de zwakke schakel in onze verdedigingsmuur.

Ook artsen en kinesisten

Dat noopt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) tot actie. “Ik zal uitdrukkelijk in de federale regering en aan de collega’s in de gewesten voorstellen dat we vaccinatie verplicht maken voor mensen die actief zijn in de zorg”, zei hij maandagavond in de studio van Terzake. Vandenbroucke neemt daarbij niet enkel het rusthuispersoneel in het vizier. Ook onder meer artsen en kinesisten zullen in de toekomst verplicht geprikt worden.

Voor Vandenbroucke zat er niets anders op. Eerder kondigde hij aan het zorgpersoneel te willen overtuigen door de vaccinatiegraad per instelling te publiceren. Maar al snel bleek dat zoiets minder evident is dan eerst gedacht: de zorginstellingen mogen (nog) niet aan hun werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn. En het wettelijke kader in orde brengen zou maanden duren. Daarom kwam er vanuit de zorgsector en vanuit expertengroepen de oproep om de prik effectief te gaan verplichten.

Tegen einde van het jaar

Maar hetzelfde probleem – een tijdrovende procedure – zal ook nu mogelijk de kop opsteken. Vandenbroucke zegt wel dat hij er “geen gras over zal laten groeien”, en dat hij al gestart is met het wetgevende werk, maar Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, zal al blij zijn als alles in orde is tegen het einde van dit jaar. “Dan zullen we waarschijnlijk van nieuwe werknemers kunnen eisen dat ze gevaccineerd zijn. Voor huidige werknemers komt er dan wellicht een overgangsmaatregel.”

Naast een verplichting bij het zorgpersoneel, wil Vandenbroucke ook de vaccinatiegraad bij de jeugd opkrikken. Ook bij die groep is de vaccinatiegraad eerder aan de lage kant. Veel jongeren lieten hun vastgelegde prikmoment immers schieten door vakantieplannen. De overheid wil nu de CLB’s inschakelen om binnen de schoolmuren te kunnen vaccineren tegen corona.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen