Coronablog - Infectiologe Erika Vlieghe bezorgd over start schooljaar zonder mondmaskers in de klas

Sinds zondag liggen meer dan 500 coronapatiënten in onze ziekenhuizen en dat is precies 2 maanden geleden. Het zijn er in totaal 551. 158 coronapatiënten onder hen verblijven op intensieve zorg. Vlaanderen zal donderdag nog niet rood kleuren op de Europese corona-besmettingskaart, maar blijft voorlopig nog oranje. In "Terzake" zei infectiologe Erika Vlieghe dat ze toch bezorgd is over de start van het nieuwe schooljaar zonder mondmaskers in de klas. Volg alle updates over de coronacrisis in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Infectiologe Erika Vlieghe over geen mondmaskers in de klas: "Toch nog bezorgd"

Infectiologe Erika Vlieghe, die ook voorzitter is van de expertengroep die de regering adviseert over de aanpak van de corona-epidemie, is tevreden dat niet alle coronamaatregelen in het onderwijs gaan verdwijnen. Toch had ze liever gehad dat de mondmaskers in de klas nog even aanbleven, zei ze in "Terzake".

"Wij kijken nog altijd met een zekere bezorgheid naar het nieuwe schooljaar en de winter. In september komen nog veel mensen terug van reis. We weten dat een deel van die mensen infecties meebrengen. En dan heb je hele grote bewegingen van al die mensen en jeugd op school, ook in de binnenruimte. De jeugd is nog maar ten dele goed gevaccineerd. Vandaar dat wij gevraagd hadden aan de minister om een deel van de maatregelen te behouden. Wij zijn altijd wat meer bezorgd dan wat er uit de bus komt."

Volgens Vlieghe zullen we in september zeker nog geen normaal sociaal leven kunnen hebben. Voor haar kan er wel iets, maar zeker niet alles. "Alles met maatregelen", zegt ze. "Er moet een beperkte set aan maatregelen blijven. Welke, daar kan over gediscussieerd worden."

Bekijk hier het volledige interview met professor Erika Vlieghe:

Videospeler inladen...

Vlaanderen blijft nipt oranje op de Europese corona-besmettingskaart, Wallonië kleurt rood

Donderdag zal Vlaanderen nog nipt oranje blijven op de Europese corona-besmettingskaart. Wallonië zal wel rood kleuren. Vlaanderen telt nu op twee weken 198 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is nog net onder de drempel om rood te kleuren op de Europese kaart. De besmettingscijfers in Vlaanderen zijn de laatste twee weken amper gestegen. 

"Dat heeft te maken met de hoge vaccinatiegraad", zegt biostatisticus Geert Molenberghs. "In Vlaanderen is 72 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. In Wallonië is dat 63 procent en in Brussel minder dan 50 procent."

Wallonië zal wel rood kleuren op de Europese kaart. Dat komt door het relatief hoge percentage positieve tests. Bijna vijf procent van de Walen die op corona getest zijn, blijkt nu besmet. 

Een aantal landen gebruikt de Europese kaart om inreisbeperkingen op te leggen aan wie uit een rode zone komt. Brussel was al rood. 

Nabij Toulouse vaccinatiecentrum gevandaliseerd "en 500 doses vernietigd"

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag is nabij de Franse stad Toulouse een vaccinatiecentrum tegen COVID-19 gevandaliseerd.

Ter plaatse is geen enkele inscriptie of opeising aangetroffen, zei tegenover het Franse persbureau AFP Dominique Faure, burgemeester van Saint-Orens-de-Gameville. "Het gaat om klassiek vandalisme: tafels en stoelen zijn beschadigd, net als twee computerschermen", aldus Faure. Het alarmsysteem van de zaal waar het vaccinatiecentrum is ingericht, heeft niet gewerkt. Het vaccinatiecentrum zou voor het einde van de week zijn activiteiten moeten kunnen hernemen, hoopt Faure. Volgens een bron dicht bij het onderzoek zijn vijfhonderd doses van een coronavaccin vernietigd. 

Het gemeentebestuur heeft klacht ingediend. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft de uitwassen nabij Toulouse "krachtig veroordeeld".

Francois Laurens / Hans Lucas

Intensive care van twee Brusselse Iris-ziekenhuizen voor helft gevuld met coronapatiënten

Het aantal ziekenhuisopnames gaat opnieuw in stijgende lijn in het hele land. In enkele Brusselse ziekenhuizen wordt de druk opnieuw groter. Twee intensivecarediensten binnen het netwerk van Iris-ziekenhuizen zijn voor de helft bezet met coronagevallen. In andere ziekenhuizen schommelt het aantal opnames.  "De situatie wordt opnieuw zorgwekkend", klinkt het bij de Iris-ziekenhuizen.

In alle Brusselse ziekenhuizen worden momenteel 163 besmette coronagevallen verzorgd, 53 coronapatiënten liggen op intensieve zorg. "Dat ligt procentueel hoger dan in heel België," zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Op intensieve zorgen is 20 procent van de bedden bezet, terwijl dat 8 procent is voor België. Je moet wel weten dat in Brussel zowat 23 procent niet-Brusselaars opgenomen worden", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

In het UZ Brussel steeg het aantal opnames vorige week, maar nu is het weer wat minder met 16 coronagevallen in het ziekenhuis, van wie vijf op intensieve. Het UZ ziet wel een duidelijke trend in de vaccinatiestatus van de patiënten. "Vorige week hadden we op de Covid-afdeling bijna uitsluitend coronapatiënten die niet waren gevaccineerd. We zien weinig COVID-19-patiënten die volledig zijn gevaccineerd", stelt woordvoerster Karolien De Prez.

Brussel gaat in september vaccineren in scholen, sportclubs en gebedshuizen

De Brusselse vaccinatiecampagne wil haar achterstand bij de jonge bevolking in september inhalen. Brussel loopt vooral achter met de vaccinaties bij 12 tot 35-jarigen. Daarom zet de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie een paar initiatieven op poten waarbij er in scholen, sportclubs, gebedshuizen en in bedrijven gevaccineerd zal worden. 

Een exacte planning volgt volgende week. Dat zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Er wordt intussen wel overlegd met onder meer de scholenkoepels, Kind en Gezin en de Franse tegenhanger ONE en werkgeversorganisatie BECI.

De Gemeenschappelijke gemeenschapscommissie zet al enkele maanden in op een persoonlijke aanpak en lokale sensibilisatie via vaccinatiepunten naast lokale markten, vaccinatie zonder afspraak en een rondrijdende vaccinatiebus. Er werd eerder al geadverteerd op de socialemedia-apps Tinder en TikTok

Nicolas Maeterlinck

Passagiers Brussels Airlines kunnen coronadocumenten thuis opladen

De passagiers van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines kunnen vermijden dat ze op de luchthaven moeten aanschuiven om hun coronadocumenten te laten controleren. Ze kunnen hun vaccinatie- of testbewijs namelijk ook thuis opladen en laten goedkeuren. 

Brussels Airlines heeft de procedure enkele dagen getest op vluchten richting Spanje. Nu biedt ze de dienst ook aan aan reizigers die vliegen naar Frankrijk, Italië, Griekenland, Portugal en Spanje. Wie in aanmerking komt, krijgt via mail een uitnodiging om de nodige documenten op te laden. Als de info volledig en goedgekeurd is kunnen de passagiers online inchecken.

"De documentcontroles die nu op de luchthavens worden uitgevoerd, zorgen voor een enorme complexiteit voor zowel passagiers als luchtvaartmaatschappijen", zegt Brussels Airlines. De maatschappij wil met de nieuwe dienst "het reizen gemakkelijker maken en de wachtrijen op de luchthaven beperken".

De luchtvaartmaatschappij heeft ook een interactieve reiskaart ontwikkeld, waarop reizigers per land kunnen kijken welke reisdocumenten ze nodig hebben. De passagiers kunnen op de kaart ook de maatregelen van het vakantieland nakijken.

Voortaan vaccinatiebewijs in sommige Amerikaanse bioscopen nodig

Sommige Amerikaanse steden vragen voortaan aan bioscoopbezoekers een vaccinatiebewijs of negatieve covidtest. De maatregel gaat vanaf vandaag bijvoorbeeld in in New York, maar wordt zeker niet overal op enthousiasme onthaald. 

Uitbaters vrezen dat de release van films opnieuw in het gedrang komt of bezoekers andere oorden zullen opzoeken. Zo besliste Sony vrijdag nog dat "Venom: let there be carnage" drie weken wordt uitgesteld. Reden: de opmars van de deltavariant.

Derde prik voor Amerikanen vanaf half september?

De regering van president Joe Biden is van plan Amerikanen een derde prik te geven, acht maanden nadat mensen volledig zijn gevaccineerd tegen corona. The New York Times bericht dat de VS al half september willen beginnen met het toedienen van de derde prik. Die moet extra bescherming bieden tegen de deltavariant van het virus. De krant baseert zich op gesprekken met regeringsfunctionarissen.

Het eerst zullen waarschijnlijk bewoners van bejaardentehuizen en zorgwerkers aan de beurt zijn. De regering is volgens The New York Times van plan het besluit deze week officieel wereldkundig te maken. In ieder geval zullen Amerikanen die zijn ingeënt met vaccins van Pfizer en Moderna worden aangespoord een derde prik te halen. Mensen die zijn gevaccineerd met Johnson & Johnson waarschijnlijk ook.

Het nieuwe beleid hangt nog wel af van toestemming voor de extra injecties door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Vorige week keurde de FDA al wel een extra coronaprik voor kwetsbare patiënten goed, maar toen ging het slechts om Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem.

Het toedienen van extra coronaprikken in rijke landen als de VS ligt gevoelig, omdat het vaccineren in veel ontwikkelingslanden maar moeizaam van de grond komt door een gebrek aan vaccindoses.

Copyright 2021. The Associated Press. All rights reserved

Mediagroep Roularta herstelt zich

Mediagroep Roularta lijkt de coronacrisis grotendeels achter zich te hebben gelaten. In de eerste helft van 2021 klom de omzet weer naar het niveau van 2019 en de reclamemarkt herstelde zich grotendeels. 

De beursgenoteerde groep werd vooral in de eerste helft van 2020 door corona getroffen. Ze schatte de impact toen op meer dan 20 miljoen euro omzet en dook netto in het rood. 

Een jaar later is Roularta Media Group uit het dal geklommen. De omzet herstelde met 17,5 procent tot 141,7 miljoen euro, of "ongeveer in lijn met de eerste jaarhelft van 2019". Het nettoverlies van de eerste zes maanden van 2020 werd omgebogen in een nettowinst van 8,1 miljoen euro.

Nieuw-Zeeland kondigt lockdown af voor minstens drie dagen

In Nieuw-Zeeland heeft het ministerie van Volksgezondheid de eerste lokale besmetting met het coronavirus vastgesteld in bijna zes maanden. Premier Jacinda Ardern kondigde enkele uren later meteen een strikte lockdown af. Het gaat om een besmette persoon in Auckland. Er kon nog geen link gevonden worden met het buitenland.

Ardern kondigde vandaag meteen een lockdown af. Die gaat om middernacht lokale tijd in en geldt minstens drie dagen. Alle scholen en niet-essentiële bedrijven moeten de deuren sluiten. Mensen mogen hun woning enkel verlaten voor medische zorg, om naar de supermarkt te gaan en om alleen te gaan sporten.

Aantal woonzorgcentra vreest medewerkers te verliezen bij verplichte vaccinatie

Enkele woonzorgcentra vrezen dat ze personeel zullen verliezen als een vaccinatie verplicht wordt. Ze reageren daarmee op minister van Volksgezondheid Vandenbroucke die wil dat het coronavaccin verplicht wordt voor het zorgpersoneel. "Ik sprak al met enkelen die bij een verplichte vaccinatie niet meer zullen komen werken", zegt Katrijn Van Rossem, directeur van een woonzorgcentrum in Jette. 

Lees er hier alles over:

Minister Vandenbroucke wil dat scholen en CLB’s jongeren vaccineren

Federaal vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat scholen en CLB’s ook zelf vaccins gaan aanbieden. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Vandenbroucke doet zijn voorstel – dat weliswaar tot de bevoegdheid van de regionale regeringen behoort – met de tegenvallende vaccinatiecijfers in Brussel in het achterhoofd. “ Van de zowat 950.000 volwassenen in het Brussels Gewest zijn er op dit moment nog altijd zo’n 350.000 niet gevaccineerd.

“Ik pleit er hard voor dat men de scholen inzet bij de vaccinatie”, zegt Vandenbroucke. “Niet enkel om jonge mensen te bereiken en te overtuigen, maar ook om ervoor te zorgen dat de vaccins worden aangeboden. Voor Franstalig België kan me daarbij ONE inzetten (de tegenhanger van Kind en Gezin, nvdr), voor Nederlandstalig België zouden dat dan de CLB’s zijn.”

Voor de duidelijkheid: dit voorstel van Vandenbroucke is ook niet meer dan een voorstel. De werkelijke bevoegdheid om plannen in deze richting uit te voeren ligt bij de regionale ministers.  

Politie controleert 690.000 reizigers op PLF-formulier: slechts 182 pv's

De federale politie heeft van begin juli tot midden augustus ruim 690.000 reizigers gecontroleerd toen ze uit het buitenland naar België kwamen, om na te gaan of ze het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) correct hadden ingevuld. Er werden 182 boetes uitgeschreven, omdat dat niet het geval was.

De federale politie stelt dat "de meeste reizigers ons land goed voorbereid (opnieuw) binnenkomen: de overgrote meerderheid is in orde met zijn of haar PLF-formulier", klinkt het. "Dat is belangrijk, omdat het de basis vormt voor de opvolging van een eventuele testverplichting en/of quarantaine."

Het leeuwendeel van de controles (bijna 615.000) gebeurde wel op de luchthavens, waar de passagiers weten dat ze gecontroleerd zullen worden. Daarnaast waren er dagelijks controles op internationale treinen (bijna 69.000) en op de weg. Zeker op de wegen waren die controles eerder sporadisch: er werden tot en met 15 augustus 7.152 mensen gecontroleerd, of gemiddeld iets meer dan 150 per dag.

PRE

Het PLF-document moet worden ingevuld voor aankomst in België, behalve door wie minder dan 48 uur in het buitenland was of minder dan 48 uur in België blijft. Wie met het vliegtuig of per boot reist, moet dan weer altijd een formulier invullen. Gevaccineerd zijn of niet maakt geen verschil. De exacte regels staan op de website info-coronavirus.be.

Corona-overleg over het schooljaar start om 10 uur

Om 10 uur is er het corona-overleg over de start van het nieuwe schooljaar. Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) bekijkt samen met de onderwijspartners en de corona-experten welke maatregelen nodig zijn om het schooljaar veilig van start te laten gaan.

Wat ligt er allemaal op tafel? 

  • De klasbubbels en de afstandsregels. Blijven die behouden? 
  • En de mondmaskers? Moeten die nog een tijdje gedragen worden zoals de experts bepleiten en wie moet dan nog een mondmasker dragen? Enkel middelbare scholieren of ook kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar, want die zijn nog niet gevaccineerd. En wat met de leerkrachten?  
  • Wordt de invoering van CO2-meters in elk klaslokaal verplicht?

VRT-onderwijsspecialiste Brigitte Vermeersch weet intussen dat álle partijen het er over eens zijn dat de leerlingen best allemaal weer fysiek op school de lessen volgen. "Corona heeft heel duidelijk aangetoond hoe belangrijk het contact met de leerkracht en de klasgenoten is, en dat niet alleen voor het mentaal welzijn van de kinderen, maar ook voor het leren zelf", aldus Vermeersch.   

Lees er hier alles over:

Meest gelezen