Direct naar artikelinhoud
NieuwsBosbranden

Evacuaties door branden in Spanje en Griekenland

Branden bedreigen Siderina, een dorp 55 kilometer ten zuiden van Athene.Beeld AP

In Spanje en Griekenland zijn tal van mensen geëvacueerd vanwege de bosbranden. De Spaanse autoriteiten dwongen bijna 1000 mensen in acht dorpen ten westen van hoofdstad Madrid hun huizen te verlaten om hen te beschermen tegen een bosbrand die sinds zaterdag minstens 12.000 hectare land heeft verwoest.

De brand in het landelijke ­gebied Navalacruz kan zich snel verspreiden om dat het kurkdroog is door een ernstige ­hittegolf en het ook hard waait. De vuurzee ontstond nadat

een auto op een snelweg in brand was gevlogen. Ongeveer 1.000 brandweerlieden, onder wie 140 militairen, zijn ingezet om de brand te bedwingen, evenals helikopters en vlieg­tuigen.

In Griekenland, dat al weken met bosbranden kampt, kwam het opnieuw tot evacuaties. De inwoners van drie dorpen ten zuidoosten van hoofdstad Athene moesten zich uit de voeten maken nadat er nieuwe branden waren ontstaan in de buurt van de havenstad Lavrio. Het gaat om een zeer brandbaar, met dennenbos bedekt gebied. In Vilia, ten noordwesten van Athene, is de bevolking van twee dorpen opgeroepen tot evacuatie door een nieuwe brand.