© Reuters, Newsflare

Hevige bosbranden in Zuid-Frankrijk: duizenden mensen geëvacueerd, campings met toeristen ontruimd

Enkele duizenden mensen, onder wie toeristen die op campings verblijven, zijn afgelopen nacht preventief geëvacueerd in de Franse Var vanwege een bosbrand die sinds maandag woedt. Dat heeft een brandweerwoordvoerder gezegd. Of daar ook Belgen bij zijn is op dit moment onduidelijk. Ook in Italië slaat het noodweer toe. Het noorden van Italië is opnieuw door hevige onweders getroffen terwijl in het zuiden nog steeds bos- en struikgewasbranden woeden.

Bron: BELGA

“Duizenden mensen zijn preventief geëvacueerd, maar er zijn geen slachtoffers. Ongeveer 750 brandweerlieden vechten tegen deze brand, die nog steeds erg hevig is”, aldus de woordvoerder. Zeker 3.500 hectare bos en heide is bedreigd.

De prefectuur van het departement Var heeft de evacuatie van verschillende campings bevestigd, vooral in de regio’s Grimaud en La Môle. Die gebieden zijn dunbevolkt, maar in het seizoen verblijven er wel heel wat toeristen.

 ©  REUTERS

Volgens de lokale autoriteiten van het departement zijn zeker zes campings geëvacueerd, meldt het Franse persbureau AFP. Die bevinden zich in de gemeentes Gassin, La Croix Valmer en Grimaud. Het Nederlandse persagentschap ANP heeft het over twaalf campings in het gebied.

De kampeerders krijgen voorlopig onderdak in turnzalen en scholen, onder meer in Bormes-les-Mimosas. Volgens de burgemeester van dat dorpje worden er ongeveer 1.200 mensen opgevangen. Of er ook Belgen geëvacueerd moesten worden is op dit moment nog onduidelijk. De regio is een populaire vakantiebestemming bij veel landgenoten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Alle steun aan de 750 brandweerlieden die ingezet zijn om de bevolking deze nacht te beschermen”, twitterde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin maandagavond. Darmanin, die sprak van “ongunstige weersomstandigheden”, is van plan om dinsdag een bezoek te brengen aan Gonfaron, in de getroffen regio.

Ongeveer 430 brandweerlieden werden gemobiliseerd voor één enkele brand in Gonfaron, in de bergen nabij Saint Tropez. Blusvliegtuigen ondersteunden hen tot het vallen van de avond, aldus de civiele bescherming. Volgens de omroep BFMTV werden de vlammen aangewakkerd door de sterke wind en hebben ze al ongeveer 2.800 hectare verwoest. Verschillende landelijke wegen zijn afgesloten.

 ©  AFP

De brandweer van Marseille tweette eerder dat ongeveer 100 brandweerlieden en 40 voertuigen waren uitgestuurd naar een brand in een bergachtig gebied buiten de stad. Aangezien het om een onbewoond gebied gaat, was er geen onmiddellijk gevaar voor de bevolking.

 ©  AFP

Twee werelden van verschil in Italië: overstromingen in noorden, bosbranden in zuiden

In het zuiden van Tirol vielen bomen om en beken werden kolkende rivieren, zo bleek dinsdag uit tweets van de brandweer. In de gemeenten Ahrntal en Pflersch (Fleres) heeft de civiele bescherming nog maandagavond aangeraden binnen te blijven en beken te mijden. Over het gebied ten noorden van Sterzing aan de Oostenrijkse grens viel er hagel en waren er krachtige winden. De Zuid-Tiroolse weerdienst registreerde daar zeer hevige neerslag, ter waarde van ongeveer 86 liter per vierkante meter op 24 uur tijd.

De onweders trokken ook over de regio’s Venetië, Friuli-Julisch Venetië, Lombardije en Emilia-Romagna. Naar eigen zeggen rukte de brandweer ongeveer 570 keer weersgebonden uit. In het gebied rond de gemeente Sonico, zowat 100 kilometer ten noorden van Brescia, trad de rivier Oglio buiten zijn oevers, om wegen te overspoelen en auto’s te blokkeren. Niemand heeft letsels opgelopen.

 ©  AP

Ondertussen gaan in het zuiden van het land de bluswerken in de strijd tegen bos- en struikgewasbranden verder. Vooral op Sicilië gold dinsdag, met uitzondering van een provincie in het noordoosten, de hoogste alarmfase in verband met bosbranden.

In het zuiden blijven droogte, hitte en krachtige winden de vlammen alsmaar aanwakkeren. Op veel plaatsen op de grote eilanden, in Calabrië en ook Latium waren blusvliegtuigen aan de slag. De civiele bescherming telde naar eigen zeggen maandagavond meer dan duizend aanvragen voor blussen vanuit de lucht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER