750 brandweermannen waren een hele nacht in de weer om de brand in Zuid-Frankrijk te stoppen. Duizenden mensen, onder wie ook tal van toeristen, werden uit voorzorg geëvacueerd. ©  AP

Duizenden mensen in Zuid-Frankrijk geëvacueerd door monsterbrand: “De hemel kleurde zwart”

Saint-Tropez -

In Zuid-Frankrijk zijn duizenden mensen geëvacueerd en worden 900 brandweerlieden ingezet in de strijd tegen een ‘monsterbrand’. Meer dan 5.500 hectare natuurgebied is inmiddels in rook opgegaan.

Na Turkije, Griekenland en Italië, is nu Zuid-Frankrijk aan de beurt. Sinds maandag woedt er een enorme brand in en om het uitgedroogde natuurreservaat Plaine des Maures, een laagvlakte in het departement Var. De brand ontstond maandagmiddag bij een parking langs de A58, nabij Gonfaron.

Ondanks een massale inzet van manschappen en materiaal, kon het vuur niet worden ingedijkt. De vlammen worden steeds opnieuw aangewakkerd en voortgestuwd door een krachtige mistral. Inmiddels is de brand 22 kilometer opgerukt, richting golf van Saint-Tropez.

Nu al wordt het een ecologische ramp genoemd. Menselijke slachtoffers zijn er vooralsnog niet, maar duizenden mensen dienden uit voorzorg hun woning te verlaten. De evacuaties vonden vooral plaats in het achterland van Cavalaire en Saint-Tropez, met name rond de dorpen Grimaud en La Môle. De regio is niet dichtbevolkt, maar ook toeristen van zes campings, in de gemeenten Gassin, La Croix Valmer en Grimaud, werden overgebracht naar veilig oorden. Voorlopig kunnen ze niet naar hun vakantieverblijf terug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Yves Lambrix, politiek journalist van Het Belang van Limburg, verblijft in het getroffen gebied.

“Wij verblijven bij een wijnboer in Le-Plan-de-la-Tour, een dorpje tussen Maures en Saint-Tropez”, vertelt Yves. In vogelvlucht bevindt hij zich op hooguit een paar kilometer van de brand. “Gisteren zag je nog de blauwe lucht aan de kant van de kust. Maar aan de andere kant kleurde de hemel zwart, en zag je die gloed.”

Yves Lambrix en zijn vriendin Suzan. ©  rr

Door de harde wind, is het erg moeilijk om de brand in te dijken. In de gevarenzone zijn duizenden mensen uit voorzorg geëvacueerd. “Wij mochten blijven. Vannacht werden we wel wakker door een heel penetrante brandgeur. Het leek alsof het domein hier in brand stond. Maar dat bleek dus niet zo.”

“Voor de mensen die hier wonen, is het echt een ramp. De eigenaar was vanochtend in paniek. Hij heeft heel wat wijnranken in de regio hier. Er is ongetwijfeld een groot deel van de oogst verloren.”

“Het is absurd. Terwijl wij hier zitten te ontbijten, zien en horen we brandweerwagens af en aanrijden, blusvliegtuigen overvliegen. We zitten er heel kortbij. Maar er is blijkbaar geen gevaar voor ons. De wegen naar Grimaud, aan de Golf van Saint-Tropez, zijn wel afgesloten. Maar er zijn voldoende andere wegen om weg te geraken, indien nodig.”

In Grimaud zijn een hotel en een camping volledig verwoest door de vlammen. Verschillende mensen raakten gewond. Dodelijke slachtoffers zijn er (nog) niet.

gw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer