Mondmaskerplicht wordt versoepeld in de scholen, behalve in Brussel

Leerlingen in de laatste twee jaar van het basisonderwijs zullen komend schooljaar geen mondmasker meer hoeven te dragen. In het middelbaar zullen leerlingen geen mondmasker meer hoeven te dragen tijdens de les wanneer ze neerzitten in de klas, maar wél wanneer ze zich verplaatsen en zo dicht contact hebben met anderen. Dat zijn de onderwijspartners overeengekomen. In de Brusselse scholen zijn er voorlopig geen versoepelingen omdat in de hoofdstad nog te weinig mensen gevaccineerd zijn.

De onderwijspartners - vakbonden, koepels en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) - hadden een duidelijk doel voor ogen: het nieuwe schooljaar zo normaal en tegelijk coronaveilig mogelijk laten verlopen. Dat tegen 1 september zowat twee derde van de 12- tot 17-jarigen volledig gevaccineerd moet zijn, is een belangrijke parameter.

Wat vooraf al duidelijk was, is nu ook bevestigd tijdens het overleg: bedoeling is dat alle leerlingen weer honderd procent les kunnen volgen op school zelf. Vorig schooljaar was het voor de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs nog deels afstandsonderwijs. Geen afstandsonderwijs meer dus, maar honderd procent contactonderwijs.

Mondmaskers

Qua mondmaskers is er een belangrijke versoepeling. Leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar hoeven in geen geval nog het masker te dragen. Als de coronasituatie lokaal niet goed is, kunnen de preventieadviseur of de lokale crisiscel wel anders beslissen.

In de middelbare klassen kunnen leerlingen het masker ook afzetten, maar dan specifiek wanneer ze tijdens de les neerzitten. In andere gevallen moet het mondmasker wel op, denk bijvoorbeeld tijdens verplaatsingen in de gangen of wanneer op de speelplaats geen afstand kan worden gehouden.

Voor leerkrachten is het - zowel in het lager als in het middelbaar - de bedoeling dat ze een mondmasker dragen wanneer ze rondlopen in de klas, vergelijk het met een restaurantbezoek waar je ook een mondmasker moet dragen wanneer je je tafel verlaat. Wanneer ze aan hun bureau zitten of vooraan aan het bord lesgeven, mag het masker uit. In de leraarskamer of andere verplaatsingen waar ze geen afstand kunnen houden, zetten leerkrachten hun mondmasker dan weer op.

In Brussel komen er zeker tot eind september geen versoepelingen, omdat de vaccinatiegraad daar nog te laag is. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat leerlingen en leerkrachten in het middelbaar daar nog steeds hun mondmasker zullen moeten opzetten, ook wanneer ze tijdens de les op hun plaats zitten.

Ons jeugdjournaal "Karrewiet" vroeg aan kinderen uit Vlaanderen en Brussel wat ze vinden van het nieuws over de mondmaskers:

Videospeler inladen...

Luchtkwaliteit

Ook ventilatie is een belangrijk wapen in de strijd tegen het coronavirus. Een algemene verplichting om in de klaslokalen CO2-meters te plaatsen komt er niet, maar de preventieadviseur kan op basis van een risicoanalyse zo'n meter wel opleggen.

Voor de maatregelen in het hoger onderwijs wordt pas later deze maand een beslissing verwacht. Later deze week staan er alvast gesprekken gepland.

"Waakzaam blijven"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wijst op de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen die toelaat om in het onderwijs te versoepelen. "We hebben met alle Vlamingen zulke inspanningen gedaan op vlak van vaccinatie, ook onze kinderen en jongeren. Dan vind ik het niet kunnen dat je zou zeggen dat er voor hen op 1 september niets verandert en dat ze weer 8 uur per dag met een mondmasker in de klas zouden moeten zitten", aldus de minister.

BEKIJK - Kinderen in het Nederlandstalige onderwijs in Vlaanderen hoeven geen mondmasker meer te dragen, kinderen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel wél nog. Is dat eerlijk? Dit zegt minister van Onderwijs Ben Weyts in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook Lieven Boeve, de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, wijst naar de hoge vaccinatiegraad. "We zijn tevreden dat we alvast enkele regels kunnen versoepelen die het leren en leven op school meer leefbaar maken. Uiteraard dienen we waakzaam te blijven zolang niet iedereen gevaccineerd is." Ook het gemeenschapsonderwijs reageert tevreden. "We kunnen het schooljaar veel normaler starten dan we het vorige geëindigd zijn, dus over het algemeen zijn we zeer tevreden", zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Het is duidelijk dat vaccinatie de sleutel is tot een terugkeer naar een nog meer normale schoolomgeving

Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen

De Vlaamse Scholierenkoepel is dan weer teleurgesteld en had gehoopt op nog meer versoepelingen. Dat er in Brussel helemaal geen verbetering komt, noemt de koepel "helemaal erg". "Het illustreert vooral dat jongeren een buitenproportioneel aandeel dragen van de gevolgen van deze pandemie."

De vakbonden roepen op om waakzaam te blijven. "De versoepeling van de mondmaskerplicht is voor het Gemeenschappelijk Vakbondsfront Onderwijs geen zwart-wit verhaal", klinkt het. "Veiligheid en continuïteit van lesgeven moeten prioriteit krijgen. Op basis van de risicoanalyses die in elke school moeten gemaakt worden door de preventieadviseurs kan bepaald worden of die versoepeling kan doorgevoerd worden. Ook ventilatie is zeer belangrijk. CO2 meters zijn broodnodig om de situatie goed op te volgen."

Meest gelezen