Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Geen mondmaskers meer op Vlaamse schoolbanken: dit is beslist op het onderwijsoverleg

Geen mondmaskers meer op Vlaamse schoolbanken: dit is beslist op het onderwijsoverleg
Beeld Wouter Van Vooren

In het Consciencegebouw in Brussel is vanmorgen overleg gepleegd over de coronamaatregelen bij de start van het nieuwe schooljaar. Een van de grote vragen die daarbij op tafel lag, is of de leerlingen al dan niet mondmaskers zullen moeten dragen in de klas. Dit kwam er uit de bus.

en

Dit zijn de nieuwe regels in de Vlaamse klassen vanaf 1 september:

• Voor het 5de en 6de leerjaar lager onderwijs zijn mondmaskers niet langer verplicht, tenzij de preventieadviseur of, op grond van de lokale epidemiologische situatie, de lokale crisiscel anders beslist.

• In het secundair kunnen de maskers af wanneer er wordt stilgezeten. Bij verplaatsingen moeten de maskers dus wel op.

Voor alle activiteiten buiten de klasvloer gelden veelal de regels zoals die in de rest van de samenleving gelden. Er is dus bijvoorbeeld wel een mondmaskerplicht op de speelplaats indien geen afstand kan worden gerespecteerd. Er is geen mondmasker nodig voor sportactiviteiten.

Zo normaal mogelijk

Zowel Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), als topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, lieten bij aanvang van het overleg niet in hun kaarten kijken. Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van GO!, het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, drukte wel de wens uit dat het onderwijs in september zo normaal mogelijk zou kunnen starten, met zoveel mogelijk leerlingen in de klas. “Dat we niet verplicht zijn om te gaan naar afstandsonderwijs. En dat betekent hopelijk ook met zo weinig mogelijk mondmaskers. Wij houden daar erkenning mee dat die echter in bepaalde omstandigheden nog nodig zullen zijn.”

“Ik ben blij dat we een signaal kunnen geven van waardering aan alle Vlamingen in het kader van de vaccinatiecampagne, en zeker aan de jongeren”, zegt minister Weyts na het onderwijsoverleg. “Ik zag het absoluut niet zitten om aan al die jongeren die een inspanning hebben gedaan wat betreft vaccinatie te zeggen: ‘Voor u verandert er niks. En u moet nog altijd acht uur per dag doorbrengen met dat vermaledijde mondmasker.’ Dat vond ik echt geen perspectief. Ik denk dat we een signaal moeten geven van waardering en appreciatie aan alle Vlamingen en aan de jongeren.”

In het Brussels gewest blijven de maatregelen door de slechtere coronacijfers gehandhaafd zoals deze van toepassing waren op het einde van het afgelopen schooljaar en dat tot minstens eind september. “Ik vind niet dat Vlaanderen het slachtoffer mag zijn van de geringe vaccinatiegraad en het hoge aantal besmettingen, dus zeggen we wat Brussel betreft: we houden alles bij hoe we vorig schooljaar zijn geëindigd”, zegt minister Weyts daarover. 

De minister doet tot slot een warme oproep: “Laat u vaccineren en laat ons ook eens komaf maken met de beperkingen inzake rechten en vrijheden van alle Vlamingen.”

‘Vaccinatie is de sleutel’

“We zijn tevreden dat we alvast enkele regels kunnen versoepelen die het leren en leven op school meer leefbaar maken. Uiteraard dienen we waakzaam te blijven zolang niet iedereen gevaccineerd is”, reageert Lieven Boeve. “Het is duidelijk dat vaccinatie de sleutel is tot een terugkeer naar een nog meer normale schoolomgeving. We willen dan ook warm oproepen om de stevige vaccinatie-inspanningen voort te zetten, zodat alle 12-plussers zo spoedig mogelijk volledig gevaccineerd zullen zijn.”

Ook het gemeenschapsonderwijs reageert tevreden. “We kunnen het schooljaar veel normaler starten dan we het vorige geëindigd zijn, dus over het algemeen zijn we zeer tevreden”, zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van GO!. Dat het mondmasker in veel gevallen niet gedragen moet worden, noemt Pelleriaux goed voor het “pedagogisch comfort”. “Het is veel makkelijker voor leerlingen en leerkrachten.” 

“We hebben geprobeerd om dezelfde lijn en regels door te trekken van in de samenleving. Dus bijvoorbeeld in het secundair onderwijs zal de regel gelden van de horeca: als de leerlingen stilzitten op hun bank, moeten ze hun mondmasker niet meer dragen. Wij zijn blij met het feit dat dat nu mogelijk is”, aldus nog Koen Pelleriaux.