©  EPA, RR

Gevecht om voogdijschap over Eitan (6) die Italiaans kabelbaanongeluk overleefde: “Hij is ontvoerd”

Eitan, het zesjarig Israëlisch jongetje dat als enige de kabelbaanramp in Italië overleefde, is nu het middelpunt van een bittere voogdijstrijd tussen de families van de twee tantes. De ene partij beschuldigt de andere van het “ontvoeren” van het kind.

Wouter van Biezen
Bron: The Times

Eitan Biran woont in Italië bij zijn tante aan vaderskant, Aya Biran-Nirko, sinds hij in juni uit een ziekenhuis in Turijn werd ontslagen. Hij verloor zijn vader, moeder, tweejarig broertje en overgrootouders bij het ongeluk op de berg Mottarone, een mooie plek met uitzicht op het Lago Maggiore. Een kabel knapte in de buurt van de top van de berg, waardoor de cabine op de grond stortte. Eitan was de enige overlevende van de vijftien mensen aan boord.

 ©  EPA-EFE

“Ontvoerd”

Gali Peleg, de zus van de moeder van Eitan, beschuldigt nu Aya Biran-Nirko ervan de jongen te hebben ontvoerd en hem te beletten een normale jeugd te hebben. “Hij werd ontvoerd door familieleden die hem helemaal niet kennen. Biran-Nirko was op geen enkele manier dicht bij hem,” vertelde ze tegen het Britse The Times. “De familie daar neemt hem niet mee naar een park of uit eten, dingen die wij hebben gedaan zodat hij het gevoel heeft dat hij een familie heeft.”

Zij zei dat de korte bezoeken met de jongen, opgelegd door een Italiaanse rechtbank, haar het gevoel gaven dat zij iets verkeerd had gedaan en dat zij hem niet wilden.

“Over een paar jaar zal hij terugkijken en zien waar hij is opgegroeid en wie zijn ouders waren en het is belangrijk voor mij dat hij ziet dat wij er altijd voor hem zijn geweest. Hij heeft al een familie verloren en hoeft er niet nog een te verliezen,” zei Peleg nog.

“Gegijzeld”

“Hoewel Eitan in Italië is opgegroeid”, zei Pelegs echtgenoot, Ron Peri, “dat zijn Israëlische ouders nooit wilden dat hij daar zou opgroeien en er de voorkeur aan gaven dat hij een Joodse opvoeding in Israël zou krijgen.” Hij beweerde dat de familie pas onlangs van Biran-Nirko’s bestaan had gehoord en liet doorschemeren dat geld een motiverende factor zou kunnen zijn geweest bij haar “verschijning uit het niets”. “Eitan is gegijzeld”, voegde hij daar scherp aan toe. “Ze hebben de controle over zijn lichaam, zijn geest en zijn ziel overgenomen om hem in Italië te houden.”

“Surrealistisch”

De advocaten van Biran-Nirko noemden de beschuldigingen “surrealistisch”. Zij verklaarden dan ook dat zij “de reden van deze bitterheid en leugens oprecht niet kunnen begrijpen.”

Het kind wordt door een beslissing van de jeugdrechtbank van Turijn opgevolgd door professionele artsen en psychologen, aan wie het de dag na het ongeval is toevertrouwd. Ze probeerden hem te vragen bij wie hij zou willen zijn, zijn tante of zijn grootouders. Zijn antwoord, naïef en ontwapenend, liet iedereen sprakeloos: “Ik wil bij mijn vader en moeder blijven”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER