Archiefbeeld van Blackhawk-helikopters in Afganistan. ©  AFP

Taliban krijgen Amerikaanse wapens in handen

Amerikaanse bronnen geven aan dat wapens en ander materieel van de Afghaanse veiligheidstroepen nu onder controle van de taliban staan. Een exacte lijst van waar alle militaire goederen zich bevinden, is niet voorhanden. Dat heeft Jake Sullivan, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, dinsdag toegegeven tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

David Van Turnhout
Bron: Belga

De VS hebben jarenlang een groot deel van de militaire uitrusting voor de Afghaanse veiligheidstroepen geleverd. Dat was ook het geval bij de uitbouw van de Afghaanse luchtmacht. Maar nu de radicaal-islamistische taliban de macht in het land hebben verworven, valt dit materieel in hun handen.

De taliban hadden twee dagen geleden al een video vrijgegeven waarin zij op de luchthaven van Kandahar paraderen rond Black Hawk-helikopters van het Afghaanse leger. “Deze Black Hawks zijn niet aan de taliban gegeven”, benadrukt Sullivan. “Ze waren bedoeld voor de Afghaanse strijdkrachten op vraag van de intussen gevluchte president Ashraf Ghani.

“Huidig Amerikaans president Joe Biden heeft de keuze gemaakt om op het verzoek in te gaan, hoewel men zich realiseerde dat het risico bestond dat de toestellen ooit in handen van de taliban zouden vallen”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER