Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Voor het eerst sinds juni meer dan 80 ziekenhuisopnames op een dag

Voor het eerst sinds juni meer dan 80 ziekenhuisopnames op een dag
Beeld Franky Verdickt

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een coronabesmetting blijft verder stijgen. Ook het aantal geregistreerde infecties zit nog steeds in de lift. Het aantal overlijdens daarentegen daalt licht. Dat blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 8 en 14 augustus werden er dagelijks gemiddeld 1.916 nieuwe besmettingen vastgesteld, een toename met 9 procent in vergelijking met de week voordien. Het reproductiegetal bedraagt volgens het dashboard van Sciensano 1,12. Wanneer dat cijfer hoger is dan 1 wint de epidemie verder aan kracht.

Wanneer we de dagcijfers bekijken, zien op zo goed als elke week van de dag meer besmettingen dan dezelfde dag een week eerder. Enkel afgelopen zondag, 8 augustus, waren er iets minder besmettingen dan op zondag 1 augustus.

Tests

Per dag werden er 50.668 testen uitgevoerd, een daling met 1 procent. 

 De positiviteitsratio blijft stabiel op 4,23 procent. 

Ziekenhuizen

Het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen voor het coronavirus is op een week tijd, van 11 tot 17 augustus, met 21 procent gestegen, tot gemiddeld 57,4 nieuwe opnames per dag. Gisteren waren er 84 opnames, het hoogste sinds begin juni.

Er liggen nu 567 mensen in de ziekenhuizen, van wie 162 op intensive care liggen, een stijging met respectievelijk 22 en 35 procent.

Overlijdens

Het aantal overlijdens gaat wel de goede richting uit. Van 8 tot 14 augustus lieten dagelijks gemiddeld zo’n 3,3 mensen het leven, een daling met 4 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 25.299 Covid-19-overlijdens.

Vaccinaties

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat 8,29 miljoen mensen al minstens één prik van een coronavaccin kregen. Dat komt overeen met 72,03 procent van de volledige bevolking. Er zijn ook al 7,68 miljoen mensen volledig gevaccineerd (66,67 procent).

In Vlaanderen is 78,05 procent minstens deels gevaccineerd, 71,70 procent kreeg al beide prikken.

Bekijk hier ook de vaccinatiecijfers uit uw gemeente: