De Zwarte Specht-oprichters Bart Coninckx, Dirk Van Troy en Gust Sels. ©   Bert De Deken

Actiegroep verzet zich tegen nationaal park Noorderkempen: “Boseigenaars betalen voor natte droom natuuractivisten”

Oud-Turnhout -

De Zwarte Specht, “de vereniging van eigenaars en gebiedsgenieters van het Landschap De Liereman”, organiseert woensdag 18 augustus een vergadering over de plannen voor een nationaal park in de Noorderkempen. De leden klagen een gebrek aan transparantie van de lokale overheden aan.

Wouter Adriaensen

De Zwarte Specht kreeg meer bekendheid na verschillende daden van vandalisme in Landschap De Liereman. “Wij zijn natuurminnende mensen, ons motto is De Zwarte Specht omarmt de natuur”, weerlegt voorzitter Gust Sels de perceptie. “Dat onze leden dit jaar al meer dan duizend bomen hebben geplant, daarvan is het publiek niet op de hoogte. Natuurpunt aanziet ons als indringers in zijn ‘sector’.”

De Zwarte Specht verwacht half september een conceptnota van de Turnhoutse, Oud-Turnhoutse, Arendonkse en Ravelse schepencolleges. Zij zouden van onder meer het Turnhouts Vennengebied, Landschap De Liereman en de Ravelse Gewestbossen een nationaal park willen maken. “Dat betekent een enorme beperking van onder meer toegankelijkheid, economisch belang, gebruik van private gronden en jachtbeheer. Is een nationaal park wel praktisch haalbaar in zo’n intensief bewoonde regio? Een landschapspark gaat uit van de historische ontwikkeling en biedt wel nog plaats voor private belangen.”

Belachelijke prijzen

De Zwarte Specht heeft een déjà-vugevoel bij de politieke beslissing. “Landschap De Liereman is ingericht in functie van de landbouw en de natuur”, zegt Sels. “Wij hebben meer dan tweehonderd bezwaarschriften ingediend, die zijn allemaal weerlegd. Met de belangen van private eigenaars, bewoners en gebiedsgenieters werd geen rekening gehouden. Nu wordt dezelfde strategie toegepast om een nationaal park geruisloos door te drukken.”

Landschapspark De Liereman.  ©  Fred Debrock

De eigenaars van private bossen en gronden vrezen dat ze voor voldongen feiten zullen gezet worden. “Een nationaal park is vijfduizend hectare groot. Als er niet aan de landbouw geraakt gaat worden, waaraan dan wel? Onze eigendommen worden al te makkelijk als gemeenschappelijk goed aanzien. Een deel van mijn grond is al omgezet in natuurgebied, zonder een cent compensatie. Als je die wel krijgt, dan is dat tegen belachelijke prijzen. Wij moeten betalen voor het maatschappelijk belang, maar vooral voor een natte droom van natuuractivisten die blijkbaar alle groene ruimtes beschouwen als hun eigendom.”

Informatie delen

De Zwarte Specht verwijt de gemeente een gebrek aan transparantie. “We mogen de plannen niet inkijken, er wordt informatie achtergehouden om commotie te vermijden”, vindt voorzitter Gust Sels. “Nochtans hebben politici de plicht om burgers te informeren. Wij willen een openbaar debat en de mogelijkheid om bezwaren in te dienen.”

De vereniging wijst erop dat Turnhout, Oud-Turnhout en Arendonk alle drie een burgemeester hebben van N-VA, dezelfde partij als de bevoegde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Zuhal Demir, minister van Omgeving (N-VA), was al op bezoek in De Liereman. ©   Mia Uydens

Woensdag 18 augustus om 19u organiseert De Zwarte Specht in ontmoetingscentrum De Heischuur een openbare vergadering. “We gaan alle informatie die we hebben, delen met onze achterban en geïnteresseerden”, legt Gust Sels uit. “We hebben ook de politieke partijen uitgenodigd. Terwijl het normaal gezien toch zij zouden moeten zijn die ons inlichten…”

“We hebben nog tot 15 september om te bekijken of we het traject willen starten”, reageert Oud-Turnhouts burgemeester Bob Coppens (N-VA). “Zo lang die beslissing niet genomen is, kunnen we moeilijk transparant zijn. Ik ga ervan uit dat een van de volgende stappen dan is om in gesprek te gaan met alle betrokkenen. De vergadering van woensdag? Ik heb geen uitnodiging gekregen en ben ook niet van plan om te gaan.”

 ©  Mia Uydens

Zwarte Specht blijft na tien jaar even vastberaden kloppen op de bomen


Hun naam klinkt als die van een dievenbende uit Suske en Wiske. Maar wie zit er werkelijk achter vzw De Zwarte Specht? De vereniging protesteert al bijna tien jaar tegen inmenging in de natuur.

De Zwarte Specht werd in 2012 opgericht na de totstandkoming van een raamakkoord voor Landschap De Liereman en omgeving. Daarin werd afgesproken welke gebieden voor landbouw gebruikt zouden worden en welke gebieden naar natuur zouden evolueren. Net daar zat de angel: een vijftigtal grondeigenaars en gebruikers van het natuurgebied vond dat hun stem niet gehoord werd. Om op te komen voor hun rechten, verenigden ze zich in vzw De Zwarte Specht. 

De naam bleek symbolisch gekozen. “Een zwarte specht is een sterke vogel die vastberaden blijft kloppen op de bomen om zijn doel te bereiken”, stond te lezen op de website, die ondertussen offline is. “Je kan zijn luide roep van ver horen weergalmen in de bossen. Voor het hele ecosysteem van de bossen is de zwarte specht een zeer belangrijke dienstverlener. Zijn zwarte kleur symboliseert protest, zijn rode kopveren vastberadenheid.”

Het initiatief voor de oprichting werd genomen door grondeigenaar Gust Sels, jager Dirk Van Troy en bewoner Bart Coninckx, die politiek geëngageerd was bij het liberale Oud-Turnhout Plus. “We vinden het ongehoord dat de toekomst van Landschap De Liereman geregeld wordt zonder onze mening en inbreng”, zei Sels destijds. “Als we als individu niet worden gehoord, zal men als groep naar ons moeten luisteren.” Naast grond- en boseigenaars waren onder meer jagers, vissers, wandelaars, paardenliefhebbers, bewoners en recreanten welkom. De teller op de website staat op net geen driehonderd leden. 

Een jaar na de oprichting werd De Zwarte Specht in het driemaandelijkse tijdschrift De Landeigenaar in Vlaanderen omschreven als “een mooi voorbeeld van lokaal activisme”. De leden protesteerden niet alleen tegen het raamakkoord. Er was ook kritiek te horen op de ontbossing ten voordele van het creëren van open natuurlandschappen en op het inrichten van een overstromingsgebied tussen Ravels en Oud-Turnhout. Bossen en landbouwgronden zouden daarbij overtollig water moeten opvangen. 

Vandalisme 

De laatste jaren klopte De Zwarte Specht minder fanatiek op de bomen. Het protest tegen het raamakkoord leek uit te doven nadat ze in 2014 waren opgenomen in de overleggroep over de toekomst van Landschap De Liereman. In het najaar van 2019 kwam de vereniging echter plots terug prominent in het nieuws. In enkele weken tijd verwoestte een brand enkele tientallen hectaren kostbare natuur in De Liereman en werden meer dan honderd bomen rond het bezoekerscentrum stevig toegetakeld. Twee keer bleek de solidariteit groot. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beloofde miljoenen euro voor het natuurherstel terwijl vrijwilligers er in slaagden om het merendeel van de bomen te redden. 

“Het vandalisme toont dat de frustraties over het raamakkoord hier nog altijd hoog oplopen”, reageerde Sels. “Voor alle duidelijkheid: we keuren dit vandalisme ten stelligste af. Ik weet niet wie het gedaan heeft, dus ik kan uitsluiten noch bevestigen dat dit het werk is van een van onze leden. Maar ik kan me wel voorstellen dat iemand die hiermee rondloopt, dit gedaan heeft.”

Nu reageert De Zwarte Specht op de plannen van vier Kempense gemeentebesturen, waaronder Oud-Turnhout dat Landschap De Liereman heeft, om het groen op hun grondgebieden te verenigen tot een landschapspark of, wat waarschijnlijker lijkt, een nationaal park. In een landschapspark gaan de verschillende functies van het gebied hand in hand met elkaar, in een nationaal park ligt de klemtoon op natuur en biodiversiteit. De landeigenaars zien de strikte regels van die laatste categorie niet zitten. De Zwarte Specht vindt het dan ook ongehoord dat er, net als bij het raamakkoord voor Landschap De Liereman, geen rekening wordt gehouden met hun belangen. Kandidaturen voor beide parken moeten uiterlijk 15 september de Vlaamse Landmaatschappij bereikt hebben.

De Zwarte Specht benadrukt dat het niks te maken heeft met de vandalenstreken aan de bomen in De Liereman. ©  BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER