©  REUTERS

DISCUSSIE. Moet ons land meer Afghaanse vluchtelingen opvangen?

Net als heel wat andere landen is België begonnen met een evacuatie-operatie van mensen uit Afghanistan. Een eerste toestel van Defensie is dinsdag vertrokken met de bedoeling om in eerste instantie Belgische onderdanen die in Afghanistan verblijven, zo’n honderdtal mensen, over te brengen.

Daarnaast zullen ook mensen die voor Defensie hebben gewerkt, zoals tolken en fixers, geëvacueerd worden. Er gaan ook stemmen op om een nog ruimere groep uit Afghanistan te ‘redden’, met onder meer ook vrouwenrechtenactivisten, mensenrechtenactivisten en (voormalige) medewerkers van ngo’s en de Verenigde Naties.

LEES OOK.Eerste toestel van Defensie vertrokken naar Afghanistan: wie gaat Belgen evacueren en hoe gevaarlijk is dat?

Uiteraard zijn zij lang niet de enigen die het land zo snel mogelijk willen verlaten na de coup door de taliban. De Europese Unie bereidt zich nu al voor op massale vluchtelingenstromen uit het land.

LEES OOK.Europese leiders bereiden zich voor op “ongeregelde en omvangrijke” migratiestromen: “We moeten anticiperen”

Na de val van Kaboel maakte staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) al bekend dat hij nu zeker geen Afghanen het land uit zou sturen, maar over een verdere versoepeling spreekt hij voorlopig niet. “Ook de EU-landen zullen Afghaanse vluchtelingen blijven opvangen. Ook België. Doen we al jaren”, klonk het maandag.

LEES OOK.Sammy Mahdi gaat mensen niet meer gedwongen terugsturen naar Afghanistan

Vind jij dat we solidair moeten zijn en meer Afghaanse vluchtelingen moeten opvangen?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt donderdag in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER