Kasteel Kruikenburg
Provincie Vlaams-Brabant

Ternat zoekt nieuwe bestemming voor kasteel Kruikenburg en kasteel De Mot

De gemeente Ternat laat een onderzoek uitvoeren naar een nieuwe bestemming voor twee kastelen in de gemeente: kasteel De Mot en kasteel Kruikenburg. Ternat wil zo vermijden dat de gebouwen leeg komen te staan.

Kasteel De Mot is het voormalige gemeentehuis van de gemeente Ternat. Na de intrek in de nieuwbouw in 2015 kwam dit gebouw leeg te staan. ā€œIn 2020 hebben we in het oude gemeentehuis voorlopig de fietsbibliotheek ondergebracht", zegt schepen van Ergfoed Gunter Desmet (CD&V). "Zo blijft het gebouw niet leegstaan en heeft dit een nuttige bestemming. De laatste jaren hebben we al verschillende kleinere werken uitgevoerd om het gebouw in goede staat te houden, maar op termijn zal een grondige restauratie nodig zijn. Om die goed te kunnen doen, moeten we natuurlijk weten wat op termijn de nieuwe bestemming is."

Heel wat mogelijkheden

Kasteel Kruikenburg is het belangijkste historische gebouw van Ternat. Het is eigendom van de Broeders van de Christelijke Scholen. Op dit moment wordt het deels gebruikt door een school en wordt het deels bewoond door enkele broeders. De gemeente verwacht dat de broeders het kasteel zullen verlaten en zoeken daarom een nieuwe bestemming.

"Het kasteel Kruikenburg ligt middenin het gemeentelijk parkgebied en in een schoolzone", zegt Desmet. "Het is belangrijk dat er goed wordt nagedacht over die herbestemming. Er zijn heel wat mogelijkheden, maar het moet verzoenbaar zijn met het parkgebied en de schoolomgeving."

Beide onderzoeken samen worden geraamd op 50.000 tot 60.000 euro, waarvan 80 procent door Vlaanderen gesubsidieerd wordt.

Kasteel de Mot

Meest gelezen