Nicolas Maeterlinck

België officieel vogelgriepvrij verklaard

België is sinds deze week officieel vogelgriep-vrij. Dat laat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) weten. Het virus circuleerde sinds eind vorig jaar in ons land, waardoor er tot eind april een ophokplicht werd ingevoerd.

Van het coronavirus zijn we nog niet meteen af, maar van hoogpathogene aviaire influenza, kortweg vogelgriep, zijn we sinds maandag officieel verlost. En dat is goed nieuws voor bedrijven die pluimvee verhandelen, want door de ziektevrije status wordt handel in pluimvee met derde landen weer mogelijk.

De vogelgriep-misère begon eind vorig jaar: op 1 november 2020 werd een “periode van verhoogd risico” afgekondigd in België, nadat vogelgriep bij wilde vogels in Nederland werd vastgesteld. Naar aanleiding hiervan werden maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dijken. 

Ophokplicht

Ondanks de invoering van deze maatregelen werd op 13 november ook in België het virus bij wilde vogels vastgesteld. Vervolgens werden verschillende uitbraken van vogelgriep pluimvee en andere gedomesticeerde vogels vastgesteld.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan werd op 15 november een ophokplicht ingevoerd. Niet alleen professionele bedrijven, maar ook particulieren moesten kippen of ander pluimvee ophokken of afschermen. 

Ziektevrije status

In april werd de ophokplicht afgeschaft en sinds deze week is ons land vogelgriep-vrij verklaard. Dat gebeurde maandag al, toende Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) de zelfverklaring – ingediend door het FAVV –  goedkeurde, waardoor België zijn ziektevrije status voor vogelgriep bij pluimvee heeft herwonnen. 

Omdat het virus in Europa nog bij wilde vogels de ronde doet, blijft de overheid waakzaam: bij pluimvee worden stalen genomen en voor hobbyhouders wordt gevraagd dat dierenartsen waakzaam zijn voor abnormale sterfte of symptomen die kunnen wijzen op een besmetting. Ook bij wilde vogels wordt nog steeds op het ganse grondgebied toezicht gehouden.

Meest gelezen