Radio 2

Jonge sperwer bevrijd uit een vangnet voor boogschieten in Nieuwpoort

In Nieuwpoort is een jonge sperwer, dat is een kleine roofvogel, bevrijd uit een wip van het domein van Sport Vlaanderen op de Brugse Steenweg. Een staande wip is een soort kooi-installatie, die bestaat uit netten die wordt gebruikt bij het boogschieten. De sperwer is trouwens een beschermde diersoort.

De jonge sperwer is waarschijnlijk vast geraakt in de kooi van netten tijdens een oefenvlucht om prooien te zoeken. Wanneer jonge sperwers bijna het nest verlaten, oefenen zij samen met de ouders om prooien te vangen. De kleine roofvogel probeerde telkens weg te geraken door naar boven te vliegen, maar botste tegen de kooi. "Het dier weet natuurlijk niet dat het enkel aan de onderkant van de netten kan ontsnappen", zegt Luc David van de natuurwerkgroep De Kerkuil vzw. 

"Deze middag werd ik door Peter Bendels, mijn ex-collega van de brandweer, opgebeld omdat er een kleine roofvogel vast zat in het sportpark van Nieuwpoort. Terwijl hij op zoek ging naar een ladder, kwam ik met het nodige materiaal ter plaatse. Uiteindelijk ging het vrij vlotjes om de sperwer te vangen. De vogel was in goede gezondheid en moest niet naar een vogelopvangcentrum. We hebben de sperwer terug vrijgelaten onder de boom, waar het nest zat. De ouders van het jonge dier kwamen al snel tevoorschijn", vertelt ex-brandweerman Luc David. 

Radio 2

Meest gelezen