Videospeler inladen...

Afghaanse Belgen wachten wanhopig op evacuatie: "Taliban  laten richting luchthaven niemand meer door"

Zeven Belgen zijn er gisteren in geslaagd weg te komen uit Afghanistan. Vele anderen wachten nog op een kans op evacuatie. Onze redactie sprak met enkele Belgische Afghanen die op familiebezoek waren in hun land van herkomst toen ze net als de rest van de wereld verrast werden door de snelle machtsovername door de taliban. Onze getuigen hebben zich gemeld bij de Belgische ambassade in buurland Pakistan, maar weten nog altijd niet hoe of wanneer ze weg kunnen. Voor hun veiligheid getuigen ze anoniem.

Een van de Afghaanse Belgen die getuigt, zegt dat er amper mensen op straat lopen. "Iedereen is bang", zegt hij. "Er zijn veel buitenlanders die nog niet naar hun land kunnen terugkeren, want de poorten van de luchthaven zijn op slot."

Een andere getuige woont op ongeveer drie kilometer van de luchthaven. "Van mijn huis tot de luchthaven is het alsof je van hier tot China gaat. Het is echt moeilijk. De taliban zitten overal. Ze slaan je. Wie een buitenlands paspoort heeft of niet, het maakt niet uit voor hen. Ze laten richting de luchthaven niemand door."

Bekijk de getuigenissen hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Een Afghaanse Belg die aan de luchthaven staat, beschrijft de choas die zich daar afspeelt. Hij staat voor de noordelijke toegang, maar daar is erg veel volk en hij raakt niet binnen. "Iedereen wil naar binnen, maar dat kan niet. De deur is ook dicht."

"De toestand op straat is heel kritiek, heel slecht", schetst een andere Afghaanse Belg, die met zijn vrouw en kinderen hoopt om te worden geëvacueerd. "Iedereen is bang, niemand weet wat te doen. De internetverbinding is zeer zwak. Er is geen elektriciteit, en nog andere problemen. We weten niet wat we moeten doen."

De internetverbinding is zeer zwak en er is geen elektriciteit. We weten niet wat we moeten doen

De man heeft zijn gegevens doorgestuurd naar de Belgische ambassade in Islamabad in buurland Pakistan, maar een duidelijk antwoord heeft hij nog niet gekregen.

"Ze zeggen dat ze veel mails kregen en veel werk hebben", getuigt nog een vijfde Afghaanse Belg. "Ze zeiden: we gaan jullie één per één contacteren. Gewoon wachten". 

De man zit op negen tot tien uur van Kaboel, en wil weten of hij daar moet blijven, of zich naar de hoofdstad moet begeven. 

"De meneer zei: gewoon wachten, we gaan u contacteren. Ik hoop dat de situatie beter wordt en dat ik terug naar België kan gaan."

Bekijk de getuigenissen ook hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen