© RTV

Processie van kunstwerken trekt onder politiebegeleiding naar galerie

Mechelen -

Niet alledaags tafereel op de Zandpoortvest in Mechelen woensdagnamiddag. Een processie van kunstwerken verhuisde onder politiebegeleiding van de hogeschoolcampus naar Galerie Transit. Ze zijn van de hand van Johan Creten, de kunstenaar die ook de uil aan de Sint-Romboutskathedraal vervaardigde.

Sven Van Haezendonck

Tien panelen met in totaal 63 reliëfs uit keramiek hingen gedurende zeven jaar in campus De Vest van de Thomas More Hogeschool. “De toenmalige directeur wilde graag kunst. Wij hebben deze werken toen uitgeleend, maar nu moesten ze weg omdat de hogeschool grondig gaat verbouwen”, zegt Bert De Leenheer van Galerie Transit.

En dus verhuisden de kunstwerken woensdagnamiddag in processie naar de galerie aan de overkant. De galeriehouders konden daarvoor rekenen op mankracht van ervaren verhuizers, vrienden én van leden van studentenclub De Wesp. “Het transport moest heel minutieus gebeuren, om te voorkomen dat de werken schade zouden oplopen”, vertelt de galeriehouder.

Kunstenaar Johan Creten bij de panelen met reliëfs uit geboetseerde klei. © Dirk Vertommen

Met gewaardeerde medewerking van de politie Mechelen-Willebroek konden ze de staanders over de ring (R12) naar de galerie rollen. “Mensen gaan bij ons het werk van dichtbij kunnen zien, want in de hogeschool hingen de keramische tabletten nogal hoog en dat was niet ideaal om ze te bekijken”, legt Bert De Leenheer uit.

Gratis te bekijken

De kunstenaar ziet het allemaal graag gebeuren. “Ik vind het geweldig. Het verhaal van deze kunstwerken begon twintig jaar geleden in Aulnay-sous-Bois, een banlieue van Parijs. Daar heb ik de werken indertijd gemaakt”, vertelt Johan Creten. De reliëfs moesten er sociale woonblokken opsmukken, maar dat project ging uiteindelijk niet door. “In Transit tonen we ze voor het eerst aan het publiek. Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken”, zegt Creten.

C’est dans ma nature, zoals de kunstenaar zijn werk benoemde, is van zondag 29 augustus tot vrijdag 17 oktober te zien in de galerie op de Zandpoortvest 10. Bezoekers zijn welkom op vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18u of na afspraak. Nadien verhuizen de kunstwerken naar een tentoonstelling in La Piscine in de Noord-Franse stad Roubaix.

Het transport moest heel minutieus gebeuren. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen