© Shutterstock

Dit is wat anderen echt vinden van jouw selfies

Wat denken anderen eigenlijk over jouw selfies? Een Duitse studie deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat de meeste mensen ze maar niets vinden, maar dat we ze toch vooral moeten blijven nemen.

elvh

Een Duitse studie onderzocht de psychologische kant van onze selfies en zette deze kop boven de resultaten van hun onderzoek: 'De selfie-paradox, iedereen neemt ze maar niemand vindt ze eigenlijk leuk'.

77% van de ondervraagde testpersonen gaf toe zeker maandelijks een selfie te nemen, 49% bevestigde dat ze wekelijks een selfie in hun newsfeed zien passeren. Veel mensen nemen dus nog steeds selfies.

En hoewel we ze allemaal graag nemen, vinden we het duidelijk minder leuk om ernaar te kijken. Het onderzoek bevestigt dat 90% van de ondervraagden selfies pure opschepperij vindt, terwijl maar 46% van de ondervraagden dat ook over hun eigen selfies toegeeft. Als andere personen selfies nemen vinden we dat narcistisch, doen we het zelf, dan vinden we het ok, omdat 'ons haar net zo goed ligt of omdat het toch wel heel lang geleden is dat we nog eens een selfie hebben gepost.'

Daar is een heel logische psychologische verklaring voor, zegt auteur Stephen M.R. Covey: "Als het over onszelf gaat, focussen we op onze intenties en als het over anderen gaat, focussen we op het gedrag en is dat makkelijker om te veroordelen."De studie probeerde ook te achterhalen wat nu eigenlijk de echte motivatie is om een selfie te nemen, maar kwam niet tot een eenduidige conclusie. Maar daarin ligt net de populariteit van selfies. "Het is omdat we het zelf zo'n complex fenomeen vinden dat het ons zo blijft aantrekken."

Laat dit onderzoek dus geen reden zijn om minder selfies te nemen. Een studie van de universiteit van California koppelde selfies eerder al aan geluk en een boost voor ons zelfvertrouwen. Onderzoeker Yu Chen, die de studie leidde, beschreef het als volgt: “Het zijn niet de selfies die je gelukkig maken, maar het kijken naar je eigen lachende gezicht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer