Direct naar artikelinhoud
NieuwsGent

Gent breidt lage-emissiezone niet uit maar lanceert 'luchtkwaliteitsfonds'

Een LEZ-bord in Gent.Beeld BELGA

Er komt dan toch geen geografische uitbreiding van de lage-emissiezone (LEZ) in Gent. Die beslissing zal vandaag genomen worden door het schepencollege. Groen, de grootste partij in Gent, was lang vragende partij om de huidige LEZ in de binnenstad uit te breiden naar de ruime omgeving. Maar een studie toont aan dat daar niet dezelfde milieuwinst geboekt kan worden.

Gent voerde in 2020 een lage-emissiezone in om de meest vervuilende auto's uit het stadscentrum te weren. Het voornemen om die zone deze legislatuur uit te breiden was verbonden aan een studie door het Leuvense consultancybureau Transport & Mobility. Daaruit blijkt dat de huidige LEZ-zone werkt en vooral de uitstoot van kankerverwekkend roet en schadelijk stikstofoxide terugdringt. 

Maar een geografische uitbreiding zou niet dezelfde resultaten opleveren. Onder meer omdat steeds meer mensen zelf kiezen voor minder vervuilende auto's en technologische vooruitgang ook de uitstoot van klassieke motoren doet afnemen. 

De grootste winst die een uitbreiding wel zou betekenen zit bij de NOx-emissies. Maar dat effect is beperkt tot een winst van 3 jaar. Uit de studie blijkt bovendien dat een uitbreiding maar zin heeft indien de kleine ring zou worden opgenomen, wat het een complexe operatie zou maken.