Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

Asielaanvragen van Afghanen worden nog altijd geweigerd: ‘Een fout’

Zwaarbewapende talibanstrijders patrouilleren in de hoofdstad Kaboel.Beeld AP

Verschillende Afghanen hebben woensdag vernomen dat hun asielaanvraag geweigerd is. In de beslissing wordt Kaboel een veilige stad genoemd, op basis van verouderde rapporten weliswaar. Dat schrijft De Standaard. ‘Een fout’, geeft het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) toe.

Minstens twee Afghaanse asiel­zoekers stonden woensdag doodsangsten uit toen ze de beslissing van het CGVS te zien kregen. Terwijl hun thuisland door de taliban wordt overgenomen en er volop oorlog woedt, kregen ze te horen dat de hoofdstad Kaboel “veilig ­genoeg” is om hen terug te sturen. Hun asielaanvraag werd geweigerd. Ze hebben vijf dagen om in beroep te gaan.

“Het Afghaanse Nationale Leger (ANA) en de Afghaanse Nationale Politie (ANP) hebben de situatie in Kaboel relatief goed onder controle”, staat in een van de twee beslissingen die De Standaard kon ­inkijken. “De stad is, net als bijna alle provinciehoofdsteden, stevig in handen van de overheid en relatief veilig.” Die argumentatie ­berust op veiligheidsrapporten van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) van juni 2021 en september 2020 en een rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR van 30 augustus 2018. 

Wie de afgelopen ­weken de actualiteit over Afghanistan in de gaten hield, weet dat de rapporten inmiddels verouderd zijn. “We stonden perplex toen we de beslissing onder ogen kregen”, zegt Kati Verstrepen, de advocaat van de twee Afghanen.

Beroep aantekenen

“Het gaat om een fout”, geeft de commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, Dirk Van den Bulck, toe. “De beslissingen werden vroeger al genomen, maar zaten vast in de administratieve molen. De dossiers werden verstuurd terwijl dat niet meer kon of mocht.”

Op de website van het CGVS werd maandag al gemeld dat ­de beslissingen over bescherming minstens tot eind september opgeschort worden. Maar uit de beslissingen die De Standaard kon inkijken, blijkt dat ze recent werden genomen en pas op 17 en 18 augustus - dinsdag en woensdag dus - ondertekend werden.

Dat de betrokken Afghanen eerst nog beroep moeten aantekenen ­tegen de foutieve beslissing, frustreert advocaat Verstrepen nog het meest. “Het CGVS zegt zelf dat het een fout gemaakt heeft, het heeft de bevoegdheid om zijn eigen ­beslissingen in te trekken, en toch moet er eerst beroep aangetekend worden.”