Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

▶ Franse militairen redden honderden mensen met één nachtelijk konvooi vanuit ambassade in Kaboel

De luchthaven in Kaboel bereiken is een haast onmogelijke opgave geworden. Hier houden Amerikaanse militairen de wacht.Beeld AP

Frankrijk heeft in één klap bijna 350 mensen naar de luchthaven in Kaboel geëscorteerd. Dat maakte de Franse ambassadeur David Martinon bekend. Het gaat om Franse burgers en ambassadepersoneel, maar ook heel wat Afghaanse families konden zo gered worden.

Video wordt geladen...

De risicovolle operatie gebeurde twee nachten geleden vanuit de Franse ambassade, die voor de buitenwereld zogezegd gesloten was. Het konvooi reed daarbij vijf kilometer doorheen talibangebied. Er was vooraf wel een deal met de extremistische rebellengroepering gemaakt. Intussen zijn de betrokkenen bijna allemaal veilig en wel geëvacueerd.

Naast speciale eenheden van het leger namen ook elf leden van de RAID (een interventie-eenheid van de Franse Nationale politie; nvdr) deel aan de gewapende escorte. “Het was vingers kruisen, er leek maar geen einde te komen aan die vijf kilometer naar de luchthaven”, stelt grote baas Jean-Baptiste Dulion.

Onderhandelingen

De man gaf ook wat meer inkijk in de gebruikte tactiek. “Er werd op twee niveaus onderhandeld. De Franse ambassadeur deed zijn werk, intussen zochten wij een voldoende invloedrijk talibanlid op het terrein. Met zijn steun konden we veilig de oversteek maken.”

“We hebben alle mogelijke voorzorgen genomen. De bussen waren beveiligd en er werden ook geblindeerde voertuigen ingezet.” In de onderstaande tweet ziet u het konvooi bij het vertrek aan de ambassade.

Twitter bericht wordt geladen...