Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Aantal doden bij terreuraanslag in Burkina Faso loopt op tot minstens 80

Bij de aanval van jihadistische rebellen in het Afrikaanse land Burkina Faso gisteren zijn minstens 80 doden gevallen. Onder hen zijn 65 burgers. Het ging om een aanval tegen een militair konvooi, waarbij dus vooral burgers zijn gedood.

De aanval vond plaats in Arbinda in het noorden van Burkina Faso, niet zo ver van de grens met het eveneens door moslimterroristen geteisterde Mali. De jihadisten hebben een aanval uitgevoerd op een konvooi dat voorbij reed, maar in dat konvooi reisden ook veel burgers mee.

Eerst was gesproken over 47 doden, maar nu is dat aantal opgetrokken tot 80 en sommige bronnen spreken van 120. Officieel zijn er zeker 65 burgers en 15 gendarmes gedood. In Burkina Faso is een dag van nationale rouw afgekondigd. Omdat er veel gewonden zijn, wordt gevreesd dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen. 

Bloedig geweld komt vaker voor

In het grensgebied van Burkina Faso, Mali en Niger komt geweld door extremistische groeperingen erg vaak voor. Sommige van die groepen hebben banden met IS of Al Qaeda. Sinds begin deze maand zijn in Burkina Faso nu al 94 mensen gedood bij geweld van moslimextremisten. Het geweld komt overgewaaid vanuit de buurlanden Mali en Niger. In Niger hebben  gewapende mannen onlangs nog 37 mensen gedood, onder wie 14 kinderen. In Mali woedt al langer een oorlog tussen het leger gesteund door een VN-vredesmacht en Franse militairen en allerlei terreurgroepen. 

Frankrijk doet pogingen om het geweld onder controle te krijgen. Op dit moment zijn ongeveer 5.000 Franse militairen aanwezig in de regio, maar de Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd die tegen het eerste kwartaal van 2022 te willen terugtrekken. 

Dit jaar zijn bij het bloedige geweld al honderden burgers om het leven gekomen. Volgens de Verenigde Naties zijn alleen al in Burkina Faso 1,2 miljoen mensen op de vlucht. Het is een van de armste landen van de Sahelregio

Rode cirkel: plaats van de aanslag

Meest gelezen