Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Chemiebedrijf achter PFOS blijkt ook ander giftig materiaal in de Schelde te lozen: stof FBSA stapelt zich op in de longen

Chemiebedrijf 3M.Beeld Joris Casaer

3M, het chemiebedrijf dat al een paar maanden onder vuur ligt door de vervuiling van PFOS, blijkt nu ook illegaal een andere giftige stof te lozen in Schelde. Dat blijkt uit onderzoek van VTM Nieuws. Het gaat om FBSA, een stof die zich opstapelt in de longen. 3M loost het afvalwater daarvan in de natuur, maar heeft daar helemaal geen vergunning voor. 

Sinds 2002 produceert chemiereus 3M geen PFOS meer, een van de toxische stoffen waarvan bewezen is dat ze zich opstapelen in het menselijk lichaam en als “zeer gevaarlijk" worden bestempeld. Sinds dan ging 3M wel verder met het produceren van andere gevaarlijke stoffen. Daarvoor kreeg het een vergunning om het afvalwater te lozen in de Schelde. Maar uit een interne nota van het Vlaams Departement Zorg en Gezondheid blijkt nu dat 3M nog een andere giftige stof produceert: FBSA. Het departement bevestigt ook dat het die informatie van 3M kreeg. Maar voor FBSA vroeg 3M nooit een vergunning aan, al loost het wel illegaal afvalwater in de Schelde. Omdat 3M nooit heeft aangegeven de stof te lozen, wordt het door de Vlaamse overheid ook niet gemeten. Het kon dus jarenlang ongestoord giftig afvalwater lozen. 

Ondertussen reageren experten extreem bezorgd op wat er in de fabriek van Zwijndrecht geproduceerd wordt. Volgens kankerexpert Prof. Nic Van Larebeke (Ugent en VUB) kan FBSA in verband gebracht worden met luchtweginfecties bij kinderen onder vijf jaar en een daling van hun antilichamen, en cardiovasculaire ziektes bij volwassenen. 

Van Larebeke roept daarom op om de productie van 3M stil te leggen vooraleer nagegaan is in welke mate de producten schadelijk zijn voor de gezondheid. Andere experts willen dan weer een algemene ban van alle PFAS-stoffen in Europa.