Olie daalt met meer dan 3 procent tot laagste peil sinds mei; zesde verliesdag op rij

Olieprijzen doken donderdag voor de zesde keer naar beneden; het laagste punt sinds mei werd bereikt. Vooral onder druk van een sterkere Amerikaanse dollar en bezorgdheid over een zwakkere vraag naarmate het aantal COVID-19-gevallen toeneemt is het zwarte goedje in waarde gedaald.

Waarom is dit belangrijk?

De oliemarkt trok geweldig aan in de eerste helft van 2021. Maar de nieuwste mondiale golf van besmettingen met het coronavirus heeft het wereldwijde reisverkeer ondermijnd en bedreigt de economische activiteit. En dat net nu de grote olieproducenten zich voorbereiden op een verhoging van het aanbod en nu de booractiviteit in de VS toeneemt.

“Het lijkt erop dat veel mensen uit hun long-posities worden gedrukt”, liet Phil Flynn, analist bij Price Futures Group, optekenen door Reuters.

  • De prijs voor een vat Brent-olie bedraagt momenteel 66,17 dollar. Eerder bedroeg de waarde zelfs 65,57 dollar, het laagste punt sinds 21 mei.
  • Voor een vat WTI-olie daalde de prijs 2,19 procent, naar 63,05 dollar per vat. Het daalde eerder tot 62,41 per vat, het laagste sinds 21 mei.
  • Beide benchmarks zijn al zes dagen op rij gedaald, de langste verliesreeks sinds februari 2020.
  • De volumes op donderdag waren relatief licht, gezien de omvang van de sell-off, wist Flynn. De volumes voor Brent bedroegen iets minder dan 250.000 contracten, terwijl de volumes voor het meest actieve WTI-contract rond de 310.000 lagen.

Delta-variant en dollar

De Delta-variant is in gebieden waar weinig gevaccineerd wordt de drijvende kracht achter de overdracht van het coronavirus, aldus de WHO. Het aantal doden in verband met het Coronavirus is in de Verenigde Staten de voorbije maand sterk gestegen.

  • Het Internationaal Energieagentschap heeft vorige week zijn vooruitzichten voor de vraag naar olie bijgesteld als gevolg van de verspreiding van de Delta-variant. De OPEC heeft zijn prognoses voor de vraag echter ongewijzigd gelaten.

De Amerikaanse dollar bereikte donderdag het hoogste punt in negen maanden. Dit nadat uit de notulen van de vergadering van de Federal Reserve bleek dat beleidsmakers overwegen om de stimuleringsmaatregelen uit het pandemie-tijdperk dit jaar af te bouwen. Een stijgende Amerikaanse dollar maakt in greenback uitgedrukte olie duurder voor houders van andere valuta.

  • “Er is bezorgdheid dat de Fed zal beginnen met tapering (de afbouw van de balans die door alle stimuleringsmaatregelen vanwege de financiële crisis enorm is opgezwollen, red.), wat zal resulteren in een sterkere dollar en zwakkere ruwe olieprijzen,” zei Andrew Lipow, voorzitter van Lipow Oil Associates in Houston.

Lees ook:

Meer