Straks is thuiswerk zelfs niet meer aanbevolen. Iedereen terug naar kantoor dan?
Volledig scherm
PREMIUM
Straks is thuiswerk zelfs niet meer aanbevolen. Iedereen terug naar kantoor dan? © Pexels

Thuiswerk straks niet meer verplicht of aanbevolen: wat zijn je rechten als werknemer? Kan je gedwongen worden naar kantoor te komen? En hoe zit het met die extra onkostenvergoeding?

Bedrijven moeten zelf kunnen kiezen of ze hun werknemers naar kantoor laten komen, of gewoon verder thuis laten werken. Nu wordt telewerk door de regering nog “sterk aanbevolen”. Maar die aanbeveling mag gerust wegvallen, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Ze gaat dat ook voorstellen op het Overlegcomité van vrijdag. Terug als vanouds dus. Gaan we dan weer moeten pendelen naar kantoor? Of kan je als werknemer thuiswerk afdwingen? Kan je je werkgever om een extra vergoeding vragen, ook als thuiswerk niet verplicht of aanbevolen is? En wat is de beste formule: volledig thuiswerken of twee dagen per week?

33 reacties

  • Paul Schotte

    3 jaar geleden
    Sinds de coronapandemie zijn er minder mensen die de trein nemen naar Brussel. Geen overvolle treinen meer. Als iedereen weer naar Brussel moet om aan een bureau te zitten, zullen de treinen weer overvol zitten.
  • Karine Roeland

    3 jaar geleden
    Thuis werken geeft minder stress. Je staat met de auto niet in de file, moet je niet haasten om de trein te halen, veel vlugger thuis... En wie zijn collega's mist kan toch in het weekend of s 'avonds eens afspreken? Of mist men zijn collega's enkel tijdens de kantooruren?
  • bob jansens

    3 jaar geleden
    geen controle van de chef op telewerk? 1) de baas kan bepalen dat je dagelijks bereikbaar bent tussen x uur en y uur via GSM. 2) De baas controleert dan misschien niet de tijd dat je werkt maar wel de hoeveel werk je uitvoert (en kwaliteit van het geleverde werk), maw wie systematisch overdag privé taken opknapt zal naar alle waarschijnlijkheid 's avonds laat nog aan t werk zijn, anders zal hij snel door de mand vallen. Ten slotte, men kan altijd zien wanneer je aangelogd bent op het bedrijf...
  • bob jansens

    3 jaar geleden
    volgens de overheid is onze economie het laatste half jaar gegroeid. Dat telewerk zal dan toch niet zo slecht zijn.
  • Sam Bedfort

    3 jaar geleden
    Thuis werken heeft alleen maar voordelen. meer slaap en dus minder moe, geen overvolle treinen, want dat is vreselijk op je nuchtere maag. Bovendien is het nu erg ongezond met die mutaties. Het werk is beter en sneller klaar. Geen gedwongen contact met vervelende collega's, geen geroezemoes. Alleen vinden de cheffen het minder leuk, want die kunnen zich niet meer profileren op de werkvloer en liggen nu 24/7 onder de sloef thuis.