Chemiebedrijf 3M loost illegaal giftige stof FBSA in de Schelde

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bron: BELGA

Chemiebedrijf 3M, dat al een paar maanden zwaar onder vuur ligt door de vervuiling van PFOS, blijkt nu ook illegaal een andere giftige stof te lozen in Schelde. Dat blijkt uit een interne nota van het Vlaams Departement Zorg en Gezondheid die VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws konden inkijken.

Het gaat om FBSA, een stof die zich opstapelt in de longen. 3M loost het afvalwater daarvan in de natuur, maar heeft daar helemaal geen vergunning voor, berichtten ze donderdagavond.

Sinds 2002 produceert 3M geen PFOS meer, een van de toxische stoffen waarvan bewezen is dat ze zich opstapelen in het menselijk lichaam en als “zeer gevaarlijk” worden bestempeld. Sindsdien ging 3M wel verder met het produceren van andere gevaarlijke stoffen. Daarvoor kreeg het een vergunning om het afvalwater te lozen in de Schelde. 

Voor FBSA vroeg 3M nooit een vergunning aan, al loost het wel illegaal afvalwater in de Schelde. Omdat 3M nooit heeft aangegeven de stof te lozen, wordt het door de Vlaamse overheid ook niet gemeten. Het kon dus jarenlang ongestoord giftig afvalwater lozen.

Volgens Het Laatste Nieuws bevestigt Luc Lemmens, gedeputeerde bij de provincie Antwerpen, dat 3M geen lozingsvergunning heeft.  “Er kan door 3M enkel geloosd worden wat vergund is in de lozingsnormen. FBSA is momenteel niet opgenomen in de lozingsnormen. Het werd ook niet aangevraagd door 3M.”

In 2019 moest 3M toegeven dat het op de productiesite in Decatur in de Verenigde Staten illegaal FBSA loosde in de Tennessee-rivier. 3M moest daarop de productie staken en 35 miljoen dollar betalen aan de plaatselijke autoriteiten.

De conclusie dat 3M deze stof illegaal loost komt niet uit een interne nota van Zorg en Gezondheid, stelt de woordvoerder van het agentschap in een reactie aan Belga. “Zorg en Gezondheid heeft aan de 3M een lijst gevraagd van PFAS verbindingen die 3M produceert of in de productieprocessen gebruikt. Deze lijst (van 3M) is opgenomen in de presentatie die tijdens de gemeenteraad van Zwijndrecht werd gegeven. Het betreft geen interne nota en Zorg en Gezondheid doet geen uitspraak over lozingen”, aldus de woordvoerster.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen