BELGA/VAN ASSCHE

Drugsbaron en een van de meest gezochte criminelen van Italië is opgepakt in Dubai

In Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, is de Italiaanse drugsbaron Raffaele Imperiale opgepakt. Imperiale, die deel uitmaakte van de Napolitaanse maffia-organisatie Camorra, was een spil in de internationale cocaïnehandel. Hij was jarenlang een van de meest gezochte criminelen van Italië en heeft ook banden met het Nederlandse drugsmilieu.

De 46-jarige Raffaele Imperiale, die deel uitmaakte van de Camorra, de maffia-organisatie uit Napels, stond jarenlang op de lijst met de meest gezochte criminelen van Italië. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt hem als erg gevaarlijk. 

Imperiale begon zijn criminele carrière als drugshandelaar in Amsterdam, waar hij in de jaren 90 een coffeeshop uitbaatte. Hij groeide uit tot een spil in de internationale cocaïnehandel, met ook stevige banden met het Nederlandse drugsmilieu, onder meer met de beruchte Ridouan Taghi, die in verband wordt gebracht met de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Van Gogh

Dat hij vaak in Nederland opereerde, kwam ook tot uiting tijdens een bijzondere vondst in 2016. In een huis in de buurt van Napels ontdekte de Italiaanse politie toen twee schilderijen die 14 jaar eerder waren gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam, "Zeegezicht bij Scheveningen" en "Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen". 

Het huis bleek van Imperiale te zijn. Een clangenoot van hem had de gestolen schilderijen gekocht op de zwarte markt. 

Bekijk hier een verslag in "Het Journaal" over de kunstroof uit 2002:

Videospeler inladen...

De aanhouding van Raffaele Imperiale dateert al van begin deze maand. Hij werd opgepakt door de autoriteiten in Dubai, waar hij de voorbije jaren zou hebben gewoond. Bij de politie-operatie waren de gerechtelijke diensten van Napels en de politiediensten Europol en Interpol betrokken. Italië gaat ervan uit dat Imperiale wordt uitgeleverd. 

Meest gelezen