“Als de deltavariant er niet was geweest, zouden discotheken zelfs al open zijn”, zegt Van Ranst. © BELGA

Marc Van Ranst over mogelijke heropening van discotheken: “Het kan zonder de gezondheidszorg te zwaar te belasten”

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het virologisch te verantwoorden om discotheken met een goed ventilatiesysteem opnieuw te openen, als ze alleen mensen met een coronacertificaat binnenlaten.

LEES OOK: Discotheken mogen op 1 oktober wellicht open, maar daar wachten ze niet op

“Als de nieuwe deltavariant van het coronavirus er niet was geweest, zouden discotheken zelfs al open zijn”, zegt Marc Van Ranst. “In Nederland zijn de discotheken weer even open geweest, maar ze moesten begin juli door het stijgende aantal besmettingen weer dicht. De controle op de coronapas liep aan de inkom van de discotheken toen ook mank.”

“Bij ons zou je de discotheken kunnen opendoen, zonder dat de capaciteit van de gezondheidszorg daarmee te zwaar wordt belast”, zegt Marc Van Ranst. “Tenminste als de controle op de coronapas aan de inkom goed verloopt. Er is natuurlijk geen nulrisico, ook niet als alle bezoekers gevaccineerd zijn. Omdat discotheken binnenruimtes zijn, is het risico op besmetting er veel groter dan bijvoorbeeld op festivals die buiten plaatsvinden.”

Marc Van Ranst benadrukt dat een goed ventilatiesysteem noodzakelijk is, zodat aerosolen zich niet kunnen ophopen. “Er zijn ongetwijfeld discotheken die een goed ventilatiesysteem hebben, maar misschien zijn er ook die dat niet hebben”, zegt hij. “Hoe dan ook is het nu aan de politiek om een beslissing over de heropening van de discotheken te nemen.” 

LEES OOK: Nachtleven kan wellicht op 1 oktober losbarsten zónder coronapas

(cwil)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER