Direct naar artikelinhoud
NieuwsWonen

Woningen worden dit jaar 5 procent duurder, voorspelt Belfius

Door de coronacrisis steeg de vraag naar duurdere woningen, die geschikt zijn voor telewerk.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Wie op een terugval van de vastgoedprijzen rekende, mag die hoop volgens Belfius nog een tijdje opbergen. De bank verwacht dat woningen en appartementen dit jaar 5 procent duurder worden. Volgend jaar zou er dan nog 1 procent bij de prijs bijkomen.

De factoren die de prijs van het residentieel vastgoed opdrijven, blijven ook de komende maanden spelen. Dat voorspellen senior macro economist Frank Maet en chief economist Véronique Goossens van Belfius. Er zijn veel kandidaat-kopers op de markt, waardoor verkopers in een comfortabele positie zitten. En dat weten die kopers ook. Daarom bieden ze vaak meer dan de vraagprijs om te vermijden dat ze achter het net vissen. Maar ook wie gaat bouwen, is duurder af. Bouwfirma's worden geconfronteerd met duurdere grondstoffen en materialen, wat ze doorrekenen aan de eindgebruiker.

Lage rente

Die toegenomen belangstelling voor een (andere) eigen woning, is mee het gevolg van de coronacrisis. Veel mensen werden de jongste maanden gedwongen om van thuis uit te werken of te studeren. En dat zogenaamde telewerk blijft wellicht deels behouden na de pandemie. Dus willen ze een woning die aan die nieuwe situatie is aangepast. En dat leidt tot een sterkere vraag naar relatief duurdere woningen.

Woning veranderden nu van eigenaar voor gemiddeld 289.456 euro.

Twee belangrijke financiële elementen ondersteunen de vraag naar vastgoed nog. De hypotheekrente blijft laag, waardoor gezinnen voor dezelfde maandelijkse afbetaling meer kunnen lenen. Ook is de gevreesde golf aan faillissementen en massale ontslagen uitgebleven. Daardoor voelen gezinnen zich verzekerd van toekomstige looninkomsten, zodat ze vlugger de stap naar een eigen huis kunnen zetten.

Nieuwbouw

Met hun prognose van een prijsstijging met 5 procent voor dit jaar sluiten de Belfius-onderzoekers aan bij een vaststelling van de statistische dienst Stabel. Die berekende dat wie begin dit jaar een bestaande woning kocht, daar 7,6 procent meer voor neertelde dan hij begin 2020 had moeten doen voor hetzelfde pand met hetzelfde comfort. Voor een nieuwbouw bedroeg de prijsstijging 4,5 procent.

In lijn met notarissen

Ook de bevindingen van de notarissen gingen in dezelfde richting. Zij noteerden in de eerste zes maanden van dit jaar een prijsstijging voor huizen in België met 4,5 procent. De woning veranderden nu van eigenaar voor gemiddeld 289.456 euro.

De gemiddelde prijs voor een appartement dikte met 4 procent aan tot 254.267 euro. Wordt alleen de Vlaamse markt bekeken, dan werd in het eerste semester voor huizen gemiddeld 5,1 procent meer betaald bij een koopsom van 322.274 euro, voor appartementen was er een toename van de gemiddelde prijs met 4,6 procent bij een koopsom van 589.340 euro.