Breedste koraalrif ooit ontdekt voor de kust van Australië

In het beroemde Australische koraalrif The Great Barrier Reef, dat door de opwarming van de aarde al de helft van zijn koraal zag verdwijnen, werd door een snorkelende groep burgerwetenschappers een nieuw koraal ontdekt. Muga dhambi, zoals het koraal door de lokale Manbarra Aboriginals wordt genoemd (in hun taal “groot koraal”), is het breedste ooit gevonden in het befaamde koraalrif. Dat publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. De formatie is 10,5 meter breed en 5,3 meter hoog, qua omvang vergelijkbaar met een moderne dubbeldekker bus.

De snorkelaars stuitten op het koraal voor de noordkust van Queensland, bij het eiland Goolboodi of Orpheus Island. Lokale vissers en onderzoekers wisten van het bestaan af, maar hadden het tot nog toe nooit van naderbij bekeken. Adam Smith, adjunct -professor aan de James Cook University en directeur van Reef Ecologic, noemde de vondst “significant voor het ecosysteem”, zo schrijft The Guardian.

De koraalformatie is naar schatting meer dan 400 jaar oud. De auteurs van het artikel hebben opgeroepen om het koraal – en bij uitbreiding het hele rif – te beschermen tegen de toenemende dreiging door klimaatopwarming, vervuiling en overbevissing.

(jvdm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen