Drie Belgische C-130’s evacueren 248 mensen, eerste bussen met Belgen aangekomen in ons land

Drie C-130-transportvliegtuigen van het Belgische leger hebben zaterdag in totaal 248 mensen, van wie 91 Belgen, geëvacueerd uit Kaboel. Dat hebben Defensie en Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Zaterdagavond arriveerden in de legerkazerne van Peutie twee bussen met in totaal 34 geëvacueerden. Zij waren eerder geland in de luchthaven van Schiphol.

Bron: BELGA

Aan boord van het eerste vliegtuig dat zaterdag mensen evacueerde vanop de luchthaven in Kaboel zaten 84 mensen, liet defensieminister Ludivine Dedonder weten. Het gaat om 57 Belgen en 27 Nederlanders. Later op de dag volgde een tweede evacuatievlucht richting Islamabad, waar de inzittenden in veiligheid gebracht worden tot ze naar ons land gevlogen worden. Op het tweede vliegtuig bevonden zich 17 Belgen en 65 Nederlanders.

 ©  © Defensie / La Défense

“Bedankt aan alle betrokkenen voor de inspanningen, ook aan onze Nederlandse partners voor de uitstekende coördinatie”, zo tweette minister Wilmès nadat de eerste C-130 was geland in Islamabad. “Het verloopt misschien moeilijk in Kaboel, maar moeilijk gaat ook. Het moet. Alle vertrouwen in onze mensen ter plaatse”, zo voegde staatssecretaris Sammy Mahdi nog toe op Twitter. “We staan klaar in (de kazerne van, nvdr) Peutie om mensen op te vangen.”

“Deze volledige samenwerking tussen de verschillende diensten maakt het mogelijk om levens veilig te houden. Dank aan alle betrokkenen voor hun inzet”, stelde defensieminister Ludivine Dedonder van haar kant.

(lees verder onder de tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Duffelse Raihanna (35) en zoontje (1) veilig geland vanuit Kaboel: “Enorm veel geluk gehad”

Zaterdagavond landde ook nog een derde vliegtuig van het Belgisch leger in Kaboel. Dat is op dit moment nog onderweg naar Istanbul. Daarmee komt het totaal van geëvacueerde mensen zaterdag op 248, onder wie 91 Belgen. Er was nog een vierde vlucht gepland, maar die kon niet doorgaan wegens problemen met de luchtverkeersregels.

De geëvacueerden keren zaterdag nog niet terug naar ons land met een Belgisch vliegtuig, maar Defensie zoekt andere oplossingen in Islamabad, zegt viceadmiraal Wim Robberecht, hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV).

34 Belgen geland op Schiphol

Intussen zijn 34 uit Afghanistan afkomstige Belgen zaterdag rond 15.30 uur met een Nederlands vliegtuig aangekomen in Schiphol. Zij zijn met een bus onderweg naar de kazerne van Peutie, bevestigde het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi op de persconferentie.

Zondag staan vier evacuatievluchten tussen Kaboel en Islamabad op het programma.

Opsteker na vrijdag

De drie geslaagde vluchten van zaterdag zijn een opsteker voor de Belgische evacuatiemissie, operatie Red Kite, want vrijdag verliep het veel minder goed. Toen waren de twee vluchten om de in totaal 580 Belgen en aan België gelinkte Afghanen weg te halen uit Kaboel geen succes. Amper 16 Belgen konden op het eerste vliegtuig gezet worden, op het tweede zelfs helemaal geen.

België heeft momenteel twee C-130’s in Islamabad, een derde is onderweg. Vanuit de Pakistaanse hoofdstad worden de geëvacueerden dan met andere vliegtuigen doorgevlogen.

LEES OOK. Belgen wanhopig aan luchthaven Kaboel: “Amerikanen én taliban schieten om mensen op afstand te houden”

(gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER