©  AP

200 arrestaties bij lockdownrellen in Australië

In de Australische steden Sydney en Melbourne kwamen zaterdag duizenden mensen op straat om te betogen tegen de lockdown en de coronamaatregelen. Het protest mondde uit in rellen waarbij zeker 200 mensen werden opgepakt. De politie moest pepperspray en traangas gebruiken om de menigte in toom te houden.

David Van Turnhout
Bron: Belga

In Sydney, de grootste stad van de provincie New South Wales, geldt al weken een strenge lockdown na een uitbraak van de erg besmettelijke deltavariant. Nadat vrijdag nog eens meer dan 642 nieuwe besmettingen werden vastgesteld, besloten de autoriteiten de lockdown te verlengen tot eind september. Ook in Melbourne, in de deelstaat Victoria, werd de lockdown zaterdag uitgebreid naar nieuwe wijken.

Intussen leeft ruim de helft van de 25 miljoen Australiërs in lockdown terwijl de overheid de pandemie maar moeilijk onder controle krijgt. Dat heeft vooral te maken met de lage vaccinatiegraad. Slechts 30% van de bevolking is er volledig gevaccineerd. Pas wanneer een vaccinatiegraad van 70% is bereikt, wil de overheid de lockdown herbekijken.

Rellen

De strenge maatregelen leidden zaterdag tot protest. Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen slaagden 250 betogers er toch in om in het centrum van Sydney te bereiken.

Ook in Melbourne kwam het tot grote protesten. De politie moest er traangas inzetten na enkele gewelddadige confrontaties met betogers. Daarbij raakten zeven politieagenten gewond. Zeker 200 mensen werden aangehouden.

Sinds het begin van de coronapandemie heeft Australië ongeveer 42.000 coronabesmettingen geregistreerd, van wie 974 personen overleden zijn.

LEES OOK:Nieuw-Zeeland verlengt nationale lockdown

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER