Public Domain

Amerikaanse ambassade in Afghanistan raadt Amerikanen af om spontaan naar luchthaven Kaboel te komen

De Amerikaanse ambassade in Kaboel raadt Amerikanen in Afghanistan af om spontaan naar de luchthaven van Kaboel af te zakken voor een evacuatievlucht. De omgeving van de luchthaven is volgens de Amerikaanse ambassade "te vermijden". Wie geëvacueerd moet worden uit Afghanistan moet individuele instructies afwachten. Ondertussen is er ook een Nederlandse evacuatievlucht onderweg naar Schiphol met 150 mensen aan boord. 

De toegangspoorten en -wegen naar de luchthaven in Kaboel zijn te vermijden, aldus de Amerikaanse ambassade op haar website, omdat er mogelijke "bedreigingen zijn voor de veiligheid". Wie geëvacueerd moet worden uit Afghanisten moet individuele instructies afwachten van de Amerikaanse overheid, staat er te lezen.

De afgelopen dagen riep de Amerikaanse overheid wel op aan landgenoten om naar de luchthaven te komen met het oog op evacuatie, maar nu klinkt de boodschap anders. Uit verschillende ooggetuigenverslagen is op te maken dat de situatie aan de luchthaven zeer gevaarlijk is, er wordt in de lucht geschoten en er wordt traangas ingezet. Duizenden mensen zijn er samengetroept omdat ze geëvacueerd willen worden. 

Amerikaanse militairen zijn er eerder vandaag in geslaagd 169 Amerikanen te redden uit een hotel in de buurt van de luchthaven van Kaboel. Dat bevestigt het Pentagon. Drie helikopters pikten de mensen op in een gebied dat onder controle staat van de taliban, en brachten hen naar de luchthaven om geëvacueerd te worden. 

Nederlandse vlucht

Eerder vandaag meldde het Nederlands ministerie van Defensie al dat er een vliegtuig met 150 geëvacueerden vertrokken is richting Schiphol. Het is niet duidelijk welke nationaliteiten er tussenzitten - en of er dus ook Belgen bij zijn. 

Volgens persagentschap Belga zou er later vandaag ook een Luxemburgs vliegtuig van Islamabad naar Brussel vliegen met Europeanen die geëvacueerd zijn uit Kaboel. 

VN wil hulp blijven bieden

De Verenigde Naties (VN) willen alvast hun ontwikkelingsprogramma in Afghanistan voortzetten, nu binnenkort alle westerse troepen weg zijn, en de extremistische organisatie van de taliban de macht weer heeft overgenomen.

"Nu meer dan ooit heeft het Afghaanse volk onze hulp nodig", zegt woordvoerster Eri Kaneko, want er is niet alleen de onzekere toestand nu, maar ook de droogte en de coronapandemie, die vrouwen en meisjes nog kwetsbaarder zullen maken.

Baradar aangekomen om regering te vormen

De nummer twee van de taliban, Abdul Ghani Baradar (foto), is aangekomen in Kaboel om gesprekken op te starten over de vorming van een regering. Baradar is een van de stichters van de extremistische beweging. De taliban zeggen dat ze een regering willen die iedereen in Afghanistan vertegenwoordigt. Maar de internationale gemeenschap is bezorgd. 

AFP or licensors

Baradar wordt genoemd als mogelijke nieuwe president of premier van Afghanistan. Amrullah Saleh, vicepresident onder ex-president Ashraf Ghani die het land ontvlucht is, verklaarde enkele dagen geleden dat hij door het vertrek van Ghani de wettelijke leider van het land is geworden.

Meest gelezen