©  REUTERS

Vaccinatiecampagne stilaan verzadigd, enkel nog leveringen van Pfizer

Ons land krijgt op dit moment enkel nog nieuwe vaccinleveringen van Pfizer/BioNTech. Dat heeft het hoofd van de taskforce Vaccinatie, Dirk Ramaekers, zaterdag gezegd tijdens een infosessie. De leveringen van AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn stopgezet, de aanvoer van Moderna staat tijdelijk ‘on hold’.

David Van Turnhout
Bron: Belga

“De vaccinatiecampagne in ons land begint te verzadigen”, zegt Ramaekers. “Dat is zeker zo in Vlaanderen, ook Wallonië doet het best goed. In Brussel worden bijkomende stappen gezet om de campagne op te drijven. We steunen dat maximaal vanuit de taskforce. Ook in Brussel behouden we het streefdoel van 70 procent gevaccineerden.”

De snelheid van de vaccinatie valt niet langer samen met de snelheid van de leveringen, maar met het aantal mensen dat nog een vaccin wil. Sinds juli is de vaccinatiebereidheid de doorslaggevende factor.

Op dit moment komen enkel nog nieuwe leveringen van Pfizer/BioNTech binnen. “In juli zijn we gestopt met het toedienen van eerste dosissen AstraZeneca. Het Europees contract is gestopt en ook niet verlengd. De relatie met AstraZeneca was dan ook niet evident. Er is weinig waargemaakt van de beloofde leveringen.”

Geen tekort

Ook de leveringen van Johnson & Johnson aan ons land zijn stopgezet omdat dat vaccin maximaal wordt ingezet voor het COVAX-programma in ontwikkelingslanden. Ons land organiseert wel nog de verdeling voor het Johnson & Johnson-vaccin.

LEES OOK:WHO vraagt Westerse landen om zeker tot eind september te wachten met boosters om armere landen kans te geven

De leveringen van Moderna staan eveneens tijdelijk ‘on hold’ ten voordele van COVAX. Bovendien heeft ons land nog dosissen van Moderna voorraad. “We houden rekening met een derde dosis en voorspellen geen tekort”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER