Direct naar artikelinhoud

Belgische advocaat van held uit ‘Hotel Rwanda’ gedeporteerd

Archiefbeeld. Advocaat Vincent Lurquin in het Paleis van Justitie te Brussel. (18/02/2019)Beeld BELGA

De Belgische advocaat van Paul Rusesabagina, de vroegere hoteldirecteur op wie de film “Hotel Rwanda” is gebaseerd, is uit Rwanda gezet. Dat gebeurde zaterdagavond, zo bevestigen officiële bronnen in het Centraal-Afrikaanse land aan het Franse persagentschap AFP. De advocaat wordt beschuldigd van schending van de immigratiewet.

en

Volgens de Rwandese autoriteiten kwam advocaat Vincent Lurquin maandag het land binnen met een toeristenvisum. Vrijdag trad hij dan op als advocaat voor Rusesabagina, voor de rechtbank van Kigali. “Zijn visum laat hem wel toe om het land te bezoeken, maar niet om er te werken”, zegt het directoraat-generaal voor de Migratie in Rwanda aan AFP. 

Lurquin werd omstreeks 20.40 uur lokale tijd op een vlucht gezet en mag ook het land niet meer binnen, aldus het directoraat-generaal.

Lurquin was al de advocaat van Rusesabagina toen die nog in België verbleef - de man heeft ook de Belgische nationaliteit - maar hij vertegenwoordigde hem niet officieel in dit proces. Rusesabagina werd er vertegenwoordigd door een Rwandese advocate. 

“Sinds een jaar kan hij zijn advocaat niet zelf kiezen, dat is nochtans een elementair recht”, verklaarde de Brusselse advocaat aan AFP. Hij betreurt ook dat hij geen toegang kreeg tot de gevangenis waar zijn cliënt verblijft.

Paul Rusesabagina redde als directeur van het befaamde Hôtel des Mille Collines in Kigali meer dan 1.000 mensenlevens tijdens de genocide van 1994. Bij de volkerenmoord door aanhangers van het vroegere Hutu-regime vielen ruim 800.000 doden, vooral Tutsi’s.

Samen met een twintigtal andere mensen stond de 67-jarige Rusesabagina, zelf een Hutu, de afgelopen maanden terecht in Kigali. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor terrorisme en riskeert levenslang. Hij zou de rebellengroep FLN, Front de Libération Nationale, hebben gesteund, maar Rusesabagina ontkent elke betrokkenheid bij dodelijke aanvallen die de FLN in 2018 en 2019 hebben gepleegd.

Het vonnis zou normaal vrijdag uitgesproken worden, maar werd uitgesteld naar 20 september.