Bij vorige conflicten in Afghanistan was er al een groot tekort aan voedsel.  ©  EPA

Hongersnood dreigt voor 14 miljoen Afghanen

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties waarschuwt voor een “humanitaire ramp” in Afghanistan. Het schat dat van de 38 miljoen Afghanen er nu al 14 miljoen niet genoeg te eten hebben.

David Van Turnhout
Bron: Belga

De verantwoordelijke voor Afghanistan van het programma, Mary-Ellen McGroarty, roept op tot internationale samenwerking na de machtsovername door de radicaalislamitische taliban in het land. “Anders zal een toestand die nu al afschuwelijk is, uitgroeien tot een absolute humanitaire ramp”, zegt ze in de Britse krant The Observer.

McGroarty hoopt dat andere landen voedsel, geneesmiddelen, bescherming en financiële hulp zullen naar Afghanistan zullen sturen. “Bovenop de radicale machtsovername krijgt het land ook af te rekenen met droogte. De hulp moet nu al op gang komen, want binnen enkele weken zijn alle wegen ondergesneeuwd”, waarschuwt ze nog.

Nederland maakte zondag bekend 10 miljoen euro te reserveren voor humanitaire hulp in Afghanistan. Het geld is bedoeld voor basisbehoeften zoals onderdak, eten en drinken en medische hulp.

“Met dit geld kunnen partnerorganisaties snel op de crisis en de vreselijke omstandigheden inspelen”, aldus ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn.

20 miljoen extra nodig

De voorbije dagen riepen verschillende organisaties op om Afghanistan te steunen. De Europese Commissie vragen de lidstaten om humanitaire hulp te leveren. Ook ngo’s roepen op tot steun. Het Internationale Rode Kruis zei dinsdag omgerekend ruim 20 miljoen euro extra nodig te hebben voor dringende noodsteun.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER