Direct naar artikelinhoud

Blair noemt vertrek uit Afghanistan ‘tragisch’ en ‘onnodig’

Archiefbeeld. Voormalig Brits premier Tony Blair. (08/11/2020)Beeld EPA

Tony Blair, die in 2001 als toenmalig premier van het Verenigd Koninkrijk met de Amerikanen mee ten oorlog trok in Afghanistan, vindt de terugtrekking van de westerse troepen ‘tragisch, gevaarlijk en onnodig’. Dat zegt hij in een reactie op de machtsovername door de taliban in Afghanistan.

en

Volgens Blair is de terugtrekking van westerse troepen “niet in het belang van de Afghanen, noch in dat van ons”, schrijft hij in een opiniestuk. De beslissing tot terugtrekking werd volgens Blair ingegeven door “het gehoorzamen aan een imbeciele slogan over het beëindigen van eeuwige oorlogen”. De voormalige Britse premier verwijst hiermee naar verkiezingsbeloften van huidig Amerikaans president Joe Biden.

Blair geeft toe dat er fouten zijn gemaakt rond de oorlog in Afghanistan “maar de reactie op onze fouten zijn jammer genoeg nog meer fouten”. Alle winst die de afgelopen twintig jaar werd geboekt, dreigt verloren te gaan, klonk het. “De terugtrekking doet elke jihadistengroep overal ter wereld juichen”.

De vroegere Labour-leider vindt dat de Britse regering “de morele plicht” heeft om in Afghanistan te blijven tot iedereen die dat nodig heeft, geëvacueerd is.