Vandaag weer 300 mensen geëvacueerd uit Kaboel, vlucht met 226 gerepatrieerden geland in ons land 

Vandaag heeft Defensie met drie C-130-vluchten 300 mensen kunnen evacueren uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder bevestigd. Vanmorgen waren al 226 mensen - vooral Belgen en hun familieleden die ons land al kon evacueren - met twee vliegtuigen aangekomen in ons land. In de kazerne van Peutie werd hun paspoort gecontroleerd. 

De evacuatiemissie uit Afghanistan loopt op volle toeren. Na een moeizame start vrijdag - één vlucht met amper 16 mensen en één lege vlucht - zijn er afgelopen weekend wel heel wat mensen opgepikt vanop de luchthaven van de hoofdstad Kaboel. 

Videospeler inladen...

In totaal heeft ons land al zo'n 400 mensen in veiligheid gebracht, zei minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) gisterenavond. Het gaat dan vooral om Belgen en Nederlanders. Vandaag zijn daar nog eens 300 mensen bijgekomen, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Die zijn met drie C-130-vluchten overgebracht van Kaboel naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Mogelijk volgt er vandaag nog een vierde evacuatievlucht.

Vanuit Islamabad, in buurland Pakistan, zijn gisterenavond heel wat mensen vertrokken met een chartervlucht van Air Belgium - een A340 - en een Airbus A330. Het gaat dan voornamelijk om Belgen en hun familieleden. De meeste Nederlanders worden door de Nederlandse overheid naar huis gebracht. 

Rond 8.30 uur is de eerste vlucht met 193 mensen geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Rond 9.45 uur volgde een tweede vlucht met 33 mensen. 

Bekijk hier de landing van de twee vliegtuigen en de aankomst van de geëvacueerden.

Videospeler inladen...

De geëvacueerden worden van de luchthaven van Melsbroek naar de kazerne van Peutie gebracht. Daar worden alle paspoorten nog eens gecontroleerd, ondergaat iedereen een extra veiligheidscontrole én een coronatest. Nadien mogen ze naar huis. 

Vanavond laat zal in Islamabad een nieuwe chartervlucht met een 250-tal gereapatrieerden opstijgen. Dat vliegtuig landt morgenvroeg in Melsbroek.

Bekijk hier hoe de bussen aankomen in de kazerne van Peutie.

Videospeler inladen...

Hoe verloopt de evacuatie uit Kaboel?

Het zijn de C-130's van het Belgische leger die gebruikt worden voor de evacuaties. De vliegtuigen vertrekken vanop de luchthaven van Islamabad, de hoofdstad van buurland Pakistan. Van daar vliegen ze naar de luchthaven van Kaboel, waar onze militairen zo'n halfuur krijgen om mensen op te pikken. De C-130 stijgt weer op en vliegt terug naar Islamabad, waar de geëvacueerden uitstappen. Op die luchthaven worden ze op een ander vliegtuig gezet, zodat ze naar ons land kunnen komen. 

Het zijn niet de eerste Belgen die terug zijn in ons land. Zaterdag kwamen al 34 mensen aan, al gingen zij mee met een Nederlandse vlucht. Vanop de luchthaven van Schiphol in Nederland werden zij dan naar Peutie gebracht. 

Bekijk hier hoe het onthaal van de 34 geëvacueerde mensen uit Afghanistan in de kazerne van Peutie zaterdag verliep.

Videospeler inladen...

Evacuatiemissie gaat voort

De evacuatiemissie in Afghanistan gaat ondertussen voort. Ook vandaag zou er opnieuw vier keer gevlogen worden tussen Islamabad en Kaboel. Een eerste vlucht heeft vanochtend meer dan 100 mensen weggehaald op de luchthaven, zo zegt minister van Buitenlandse Zaken Wilmès. "Zo lang het nodig en mogelijk is, blijven we vluchten organiseren."

Overzicht aantal geëvacueerden per vlucht

  • 20 augustus: een C-130 met 16 geëvacueerden
  • 21 augustus: een C-130 met 84 geëvacueerden
  • 21 augustus: een C-130 met 83 geëvacueerden
  • 21 augustus: een C-130 met 60 geëvacueerden
  • 22 augustus: een C-130 (CH11) met 93 geëvacueerden
  • 22 augustus: een C-130 (CH07) met 47 geëvacueerden
  • 22 augustus: een C-130 (CH11) met 12 geëvacueerden
  • 22 augustus: een C-130 (CH07) met 22 geëvacueerden
  • 23 augustus: een C-130 met meer dan 100 geëvacueerden
  • 23 augustus: een C-130 met zo'n 100 geëvacueerden
  • 23 augustus: een C-130 met zo'n 100 geëvacueerden

De toestand op de luchthaven blijft erg chaotisch. Slechts druppelsgewijs raken de mensen binnen in het vliegveld van Kaboel. Afghaanse medewerkers van ons land - denk aan tolken of activisten - worden voorlopig nog niet binnengelaten, omdat zij geen Belgisch paspoort hebben. Defensie erkent dat er een probleem is en gaat de Belgische toegangsregels verduidelijken aan de Amerikanen en de Britten, die de luchthaven bewaken. 

Bekijk hier hoe mensen van de Belgische delegatie Belgen uit de menigte halen op de luchthaven van Kaboel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen